Sivsanger
Sivsangeren kjennetegnes blant annet av en markant, lys øyenbrynstripe i kontrast til mørke striper på hode og kinn.
Sivsanger
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Sivsanger
Sivsanger
Av /Shutterstock.

Sivsanger

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sivsanger er en fugleart i kjerrsangerfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Acrocephalus schoenobaenus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utseende

Sivsangeren er omtrent tolv centimeter lang og har en karakteristisk hvit øyenbrynstripe. Arten har lys buk og brun overside, med diffuse mørke strekinger på isse, kinn og rygg. Stjerten er bredt avrundet, og i flukt kan den gyllenbrune overgumpen ses. Unge fugler på sensommeren har ofte mørke streker på brystet. Kjønnene er like.

Utbredelse

Sivsangeren hekker i tett og fuktig vegetasjon nært ferskvann, men kan også finnes i vierkratt på fjellet eller i jordbrukslandskapet. Den er utbredt over det meste av Europa og videre østover til det sentrale Sibir. I Norge er den relativt vanlig i kyststrøk nord til Helgeland, og også i innlandet videre nordover til Øst-Finnmark. Sivsangeren er en trekkfugl, og overvintrer sør for Sahara i tropisk Afrika.

Forplantning

Sivsangeren plasserer det skålformede reiret i tett vegetasjon nær bakken. Reiret består av gress, dyrehår, spindelvev og andre plantedeler. Det er hunnen som bygger reiret. Arten legger opptil 4–6 gulhvite egg med mørke flekker, og hunnen ruger i fjorten dager. Ungene mates av begge foreldre, og er flyvedyktige etter cirka fjorten dager. Hannen er ikke utpreget monogam, og kan ha mer enn en hunn i løpet av en sesong.

Låt

Karakteristisk for sivsangerens sang er lange sekvenser av skurrende krasse toner. Det er ingen fast rytme og de skurrende lydene varierer i tempo. Ofte gjentas hver tone 3–5 ganger før en ny tone starter. Innimellom høres triller av plystrende toner, hermelyder fra andre arter kan også forekomme. Sangen høres på god avstand, og selv om arten gjerne sitter eksponert når den synger er det ofte sangen man hører først.

Varsellyden kan beskrives som et tørt og smattende «tsjekk».

Næring

Sivsangeren spise primært insekter, men kan finne næring i bær på sensommeren før migrasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

sivsanger
Acrocephalus schoenobaenus
Artsdatabanken-ID
4437
GBIF-ID
2493129

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg