Sardin er en internasjonal varebetegnelse på forskjellige arter av småfisk som nedlegges hermetisk i olje, tomat- eller annen saus. I Norge ble sardinnavnet benyttet for hermetisk nedlagt brisling fra 1870-årene og senere også for hermetisk nedlagt småsild.

Faktaboks

Uttale
sardˈin
Etymologi
av latin, egentlig ‘fisk fra Sardinia’

På grunn av lovbestemmelser eller rettsavgjørelser i enkelte land er norsk hermetikkindustri blitt avskåret fra å bruke sardinbetegnelsen ved eksport av norsk brisling til disse landene.

Næringsverdi

Sardiner har høy ernæringsmessig kvalitet og inneholder bl.a. betydelige mengder vitamin D og flerumettede omega-3-fettsyrer. Sardiner i olje inneholder 15 mikrogram vitamin D og sardiner i tomat 12 mikrogram/100g, og hører dermed til de få matvarer som lett kan dekke dagsbehovet for vitamin D.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg