Roquefort er en blåmuggost oppkalt etter Roquefort-sur-Soulzon i Sør-Frankrike. Når osten blir satt til modning, blir det først stukket huller i den, ca.50 hull i hver ost. Når muggsoppen får luft gjennom disse hullene, begynner de å vokse og formere seg.

Roquefort av Cyn Furey. CC BY NC ND 2.0

Roquefort, fransk blåmuggost som fremstilles av upasteurisert sauemelk. Fra regionen Occitanie i det sørlige Frankrike.

Roquefort modnes i grotter i Mont Combalou i Roquefort-sur-Soulzon fra tre til ni måneder. Bare ost som er fremstilt av sauemelk og lagret i disse hulene kan omsettes under navnet roquefort. Osten tilsettes og modnes av en muggsoppart, Penicillium roqueforti.

Osten er sylindrisk, halvfast, uten skorpe, hvit med blågrønne muggårer. Den har en mild til skarp, pikant og utpreget salt smak. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 52 prosent. Den er blitt etterlignet i flere land, men fremstilles da som regel av kumelk, og omsettes under andre navn. Roquefort har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen Appellation d'Orgine Contrôlée (AOC) siden 1925, og tilsvarende opprinnelsesbeskyttelse fra EU siden 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.