Roquefort er en blåmuggost oppkalt etter Roquefort-sur-Soulzon i Sør-Frankrike. Før osten blir satt til modning, blir det stukket huller i den, ca. 50 hull i hver ost. Når muggsoppen får luft gjennom disse hullene, begynner de å vokse og formere seg.

Roquefort av Cyn Furey. CC BY NC ND 2.0

Roquefort, fransk blåmuggost som fremstilles av upasteurisert sauemelk. Den produseres i regionen Occitanie i det sørlige Frankrike.

Roquefort modnes i grotter i Mont Combalou i Roquefort-sur-Soulzon i fra tre til ni måneder. Bare ost som er fremstilt av sauemelk fra rasen Lacune fra et stort antall kommuner i departementene Aude, Aveyron, Gard, Herault, Lozère og Tarn, samt noen enkeltstående kommuner og lagret i nevnte grotter, kan omsettes under navnet roquefort. Osten tilsettes og modnes av en muggsoppart, Penicillium roqueforti. Den tørrsaltes i fem dager før modning.

Osten er sylindrisk, halvfast, uten skorpe, hvit med blågrønne muggårer. Den har en forholdsvis skarp, pikant og utpreget salt smak. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 52 prosent.

Den er blitt etterlignet i flere land, men fremstilles da som regel av kumelk, og omsettes under andre navn. Roquefort har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen Appellation d'Orgine Contrôlée (AOC) siden 1925, og tilsvarende opprinnelsesbeskyttelse fra EU siden 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.