Roquefort
Roquefort er en blåmuggost oppkalt etter Roquefort-sur-Soulzon i Sør-Frankrike. Før osten blir satt til modning, blir det stukket huller i den, rundt 50 hull i hver ost. Når muggsoppen får luft gjennom disse hullene, begynner de å vokse og formere seg.
Roquefort
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Lacaune
Roquefort ystes av melk av sauerasen Lacaune.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Roquefort er en fransk blåmuggost som fremstilles av sauemelk. Den produseres i regionen Occitanie i det sørlige Frankrike.

Faktaboks

Uttale
råkfˈå:r, norsk uttale råkəfˈå:r

Roquefort modnes i grotter i Mont Combalou i Roquefort-sur-Soulzon i minimum 14 dager, men modnes videre i tre til ni måneder i andre modningslagre. Bare ost som er fremstilt av sauemelk fra rasen Lacaune fra et stort antall kommuner i departementene Aude, Aveyron, Gard, Herault, Lozère og Tarn samt noen enkeltstående andre kommuner og lagret i nevnte grotter, kan omsettes under navnet roquefort. Osten tilsettes og modnes av en muggsoppart, Penicillium roqueforti. Den tørrsaltes i fem dager før modning.

Det er i alt syv produsenter av roquefort. Den største av disse er Société des Caves, eid av meierikonsernet Lactalis. Videre Papillon, som eies av meierikonsernet Savencia, kooperativet Fromageries occitanes samt de familiedrevne ysteriene Gabriel Coulet, Le Vieux Berger, Vernières og Carles. Sistnevnte er en ren håndverksbedrift og den eneste som dyrker blåmuggkulturen på rugbrød.

Osten er sylindrisk, halvfast, uten skorpe, hvit med blågrønne muggårer. Den har en forholdsvis skarp, pikant og utpreget salt smak. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 52 prosent.

Roquefort er blitt etterlignet i flere land, men fremstilles da som regel av kumelk og omsettes under andre navn. Roquefort har hatt den franske geografiske opprinnelsesbetegnelsen Appellation d'Orgine Contrôlée (AOC) siden 1925 og tilsvarende geografisk opprinnelsesbetegnelse fra EU siden 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg