Faktaboks

Lozère
Uttale
låzˈɛ:r
Sainte-Enimie
Landskap i Lozère. Landsby i Tarn-dalen.

Lozère er et departement og et fjellområde i Frankrike, i regionen Occitanie, lengst sør i Massif central. Departementet strekker seg over et område på 5167 kvadratkilometer og har 76 601 innbyggere (2017). Lozère er landets minste departement etter folketall. Hovedstad er Mende.

Den sørligste delen tilhører Les Cévennes og har avløp til Middelhavet (Hérault og Gard). Størstedelen av departementet har imidlertid avløp til Garonne (Tarn, Lot og Truyère). Helt i øst danner Allier, bielv til Loire, grensen mot Ardèche og Haute-Loire. Fjellene danner således flere viktige vannskiller. Høyeste topp Pic de Finiels (1702 meter over havet). Bare om lag 10 prosent av arealet er dyrket, men hele 50 prosent er naturlig eng, og storfe- og sauehold dominerer jordbruket. Det blir produsert ost i området. Det finnes lite industri i Lozère, og departementet er tynt befolket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg