ekko

Artikkelstart

Ekko, også kalt gjenlyd, er lyd kastet tilbake fra en vegg som er så langt borte at øret kan skille den tilbakekastede lyden fra den opprinnelige lyden. Resultatet er at man hører lyden to ganger.

Faktaboks

Uttale
ˈekko
Etymologi
Etter fjellnymfen Ekho i greske sagn.
Også kjent som

I Norge er ekko fra gammel tid blitt kalt dvergmål på folkemunne.

Øret kan skille mellom to lydinntrykk hvis tidsavstanden mellom dem er mer enn ca. 50 millisekunder. Det tilsvarer en gangavstand i luft på omkring 15 meter eller mer. Hvis man roper mot en reflekterende flate, må denne derfor ligge mer enn 7–8 meter borte for at det skal være mulig å høre ekko .

Atmosfærisk ekko

Ekko kan også forekomme fra bestemte lag i atmosfæren som, på grunn av lokal oppvarming eller avkjøling, blir grenseflater mellom luftmasser av forskjellig temperatur eller fuktighetsgrad. Et eksempel: Den opprinnelige lyden i et tordenskrall er svært kortvarig, men ekko fra skyene bygger opp den langvarige lyden.

Elektrisk ekko

Ved elektromagnetiske bølger (for eksempel radiosignaler) forekommer ekko ved at bølgene reflekteres fra elektrisk ledende lag i den øvre del av stratosfæren, fra jordoverflaten eller fra gjenstander med andre elektriske og magnetiske egenskaper enn omgivelsene. Dette kan man se på fjernsynsskjermer som svake, flerdobbelte bilder.

Kommentarer (2)

skrev Trond Ulseth

Ekko er også et viktig begrep i telekommunikasjon der ditt talesignal reflekteres i telenettet slik at du hører din egen tale forsinket. Bør omtales, men er usikker på om det bør være et tillegg til denne artikkelen eller om det bør være en ny artikkel (med samme tittel) under telenett.

skrev Georg Kjøll

Hei Trond. Takk for innsendt forbedringsforslag til artikkelen. Jeg synes kanskje teksten hører hjemme under en egen oppføring på telekommunikasjon, så jeg oppretter en slik og flytter tekstforslaget ditt over. Håper det også er ok for fagansvarlig Øyvind G. Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg