radiokompass

Eksempel på presentasjon av radiokompassdata i eldre SeaKing redningshelikopter.
Radiokompass
Lisens: CC BY SA 3.0
Integrert informasjon fra radiokopass / radiopeiler i et moderne rutefly av typen Airbus A330.
Radiokompassdata
Lisens: CC BY SA 3.0
NDB-stasjon som benyttes til radiobasert retningsbestemmelse på fly.
Radiofyr
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Radiokompass er et instrument som brukes til å bestemme retningen i forhold til en radiostasjon (radiofyr). Radiokompass-begrepet benyttes vanligvis på utstyr i fly (avionikk), mens man på skip normalt kaller en slik innretning for et radiopeileapparat (engelsk: Radio Direction Finder, RDF). Retningen kan enten være relativt til flykroppen eller i forhold til geografisk eller magnetisk nord og vises i grader fra 0°–360°.

Faktaboks

Uttale
rˈadiokompass

Virkemåte og presentasjon

Radiokompasset er i prinsippet en radiomottager med en spesiell antenne som kan bestemme retningen til det innkommende radiosignalet (Automatic Direction Finder, ADF). Tidligere bestod antennen av en såkalt rammeantenne som kunne fysisk dreies, men i moderne anlegg vil antenna være elektronisk styrt. Operatøren kan velge radiostasjon som skal peiles ut fra frekvensen den sender på, og identifikasjon på radiostasjon kan være basert på morsetegn. Man kan dermed i prinsippet bestemme retningen til alle stasjoner som sender innenfor frekvensområdet til radiomottageren.

Den målte retningen til radiostasjonen vil normalt bli presentert med en viser på en kompassrose. Er kompassrosen sammenkoblet med et magnetkompass i flyet vil peilingene til radiostasjonen vises direkte som en magnetisk peiling (Radio-magnetic indicator, RMI). Det finnes mange varianter av radiokompass, og det kan også være systemer som er i stand til å vise retning til flere stasjoner samtidig. Innen luftfarten kan slike stasjoner ofte være NDB (non-directional radio beacon) eller VOR/DME (VHF Omni-directional Range/Distance-Measuring Equipment), sendere som er dedikert til navigasjonsformål innen luftfart.

I moderne luftfartøy vil informasjon fra radiokompass være integrert i en HSI (Horizontal Situation Indicator) eller i navigasjonsdisplayet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg