Geomagnetiske poler, nordpol og sydpol definert ut fra Jordens magnetfelt. De atskiller seg i beliggenhet fra de geografiske poler fordi Jordens magnetiske akse ikke faller sammen med omdreiningsaksen.

Vanligvis defineres de geomagnetiske poler som de punkter hvor retningen av magnetfeltet er vinkelrett på jordoverflaten. Dette kalles dip-polene. En kompassnål, som retter seg inn mot denne polen, vil her kunne svinge helt fritt, siden magnetfeltet ikke har noen horisontalkomponent.

En annen definisjon på geomagnetiske poler er de punkter på jordoverflaten som skjæres av aksen for den ekvivalente magnetiske dipol (dvs. den stavmagnet som plassert i Jordens sentrum gir samme magnetfelt som det Jorden selv representerer). Dette kalles dipol-poler. Beliggenheten av dip-polene påvirkes i stor grad av magnetiske egenskaper i jordoverflaten, mens dipol-polene mer representerer de store linjer i magnetfeltet. Dipol-polene får derfor størst betydning i studier av magnetiske forhold i den øvre atmosfære og det nære verdensrom. Magnetisk sett er den nordlige pol en magnetisk sydpol og den sørlige pol en magnetisk nordpol.

Posisjonen av dip-polene var i 2005: 82,9° n.br., 115,3° v.l. (nordlige) og 64,6° s.br., 138,0 ° ø.l. (sørlige). Dipol-polenes posisjon var 79,1 n.br., 71,8° v.l. (nordlige) og 79,1° s.br., 108,2 ø.l. (sørlige). Beliggenheten av den nordlige dip-pol har de siste 10 årene (1996 – 2005) forflyttet seg ca. 400 km nordover. Årlig drift nordover er i 2005 ca. 50 km/år. Den sørlige dip-pol ligger nesten i ro. Dipol-polene har holdt seg på omtrent samme sted gjennom de siste 150 år. Se jordmagnetisme og misvisning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.