geomagnetiske poler

Feltlinjebildet for en magnetisk dipol i Jordens sentrum.

Jordmagnetisme
Av /※.

Geomagnetiske poler er en magnetisk nord- og sydpol definert ut fra Jordens magnetfelt. De ligger ikke samme sted som de geografiske poler fordi Jordens magnetiske akse ikke faller sammen med omdreiningsaksen. Magnetisk sett er den nordlige geografiske pol en magnetisk sydpol og den sørlige geografiske pol en magnetisk nordpol.

Faktaboks

uttale:
geomagnˈetiske poler

Vanligvis defineres de geomagnetiske poler som de punkter hvor retningen av magnetfeltet er vinkelrett på jordoverflaten. Dette kalles dip-polene. En kompassnål, som retter seg inn mot denne polen, vil her kunne svinge helt fritt, siden magnetfeltet ikke har noen horisontalkomponent.

En annen definisjon på geomagnetiske poler er de punkter på jordoverflaten som skjæres av aksen for den ekvivalente magnetiske dipol (dvs. den stavmagnet som plassert i Jordens sentrum gir samme magnetfelt som det Jorden selv representerer). Dette kalles dipol-poler. Beliggenheten av dip-polene påvirkes i stor grad av magnetiske egenskaper i jordoverflaten, mens dipol-polene mer representerer de store linjer i magnetfeltet. Dipol-polene får derfor størst betydning i studier av magnetiske forhold i den øvre atmosfære og det nære verdensrom.

Posisjonen til dip-polene var i 2005:

  • Nordlig pol: 82,9° nordlig bredde, 115,3° vestlig lengde
  • Sørlig pol: 64,6° sørlig bredde, 138,0 ° østlig lengde
Dipol-polenes posisjon var
  • Nordlig pol: 79,1 nordlig bredde, 71,8° vestlig lengde
  • Sørlig pol: 79,1° sørlig bredde, 108,2 østlig lengde
Beliggenheten til den nordlige dip-polen har i perioden 1996 – 2005 forflyttet seg cirka 400 km nordover. Årlig drift nordover var i 2005 cirka 50 kilometer per år. Den sørlige dip-polen ligger nesten i ro. Dipol-polene har holdt seg på omtrent samme sted gjennom de siste 150 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg