Rødtvetann, ettårig art i leppeblomstfamilien. 5–30 cm høy, med myke, tannete, motsatt stilte blad og røde blomster. Rødtvetann er vanlig i hele landet nord til Troms, sjeldnere i Finnmark. Som ugress er den vinterettårig og kan opptre i alle slags åkerkulturer. Den liker sterkt gjødslet jord. Frøene sitter løst når de er modne, og planten sår seg derfor lett selv. Rødtvetann er enkel å bekjempe ved radrensing. Den er også svak mot noen kjemiske midler, men er sterk mot flere andre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. juli 2013 skrev Per Rune Kristiansen

Hei, har fått store mengder Rødtvetann i plenen. Har spurt på mange hagesenter hva som kan være et effektivt fjerningsmiddel, men hittil er det ingen som har kommet med som virker. Det er prøvd å rake opp røttene med rive, men dette hjelper bare en kort stund. Hvilke metoder/stoffer anbefales å bruke?

24. juli 2013 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,

Takk for kommentar. Vi har dessverre ingen fagansvarlig for denne artikkelen pr dags dato, så vi kan ikke gi noe råd til hvilke metoder/stoffer som bør brukes. Vi beklager det.

Håper at du finner en god metode - lykke til!Med vennlig hilsen

Marte Ericsson Ryste

Redaksjonen

3. juli 2014 svarte Haldor Fykse

Rødtvetann er, som det står i artikkelen, ettårig evt. vinterettårig. Det betyr at den kan enten spire om høsten, overvintre som liten pante og blomstre og sette frø litt ut på sommeren, eller den kan spire om våren, blomstre og sette frø same år. Etter frømodning dør den. Konsekvensen av dette livsforløpet er at rødtvetann vil kunne opptre som ugras i en plen bare første sommeren. Ved å klippe plenen seinest når planten blomstrer hindrer en også planten i å sette frø. Spesielle tiltak utover dette er derfor normalt unødvendig.

Hilsen
Haldor Fykse

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.