våttemperatur

Artikkelstart

Våttemperatur, eller wet-bulb temperatur, er den temperaturen lufta får, hvis vi avkjøler den (adiabatisk) ned til metningspunktet, ved å fordampe inn vann og dermed tilføre mer vanndamp.

Beskrivelse

Lufta må bruke energi for å fordampe vannet til vanndamp. Dette fører til at temperaturen faller og at fuktigheten øker. Våttemperaturen oppnåes når lufta er blitt mettet. I umettet luft vil våttemperaturen alltid være høyere enn duggpunktstemperaturen, siden lufta får tilført mer vanndamp enn den opprinnelig har.

Våttemperatur måles vanligvis med et psykrometer. Fra våttemperatur er det enkelt å utlede relativ fuktighet og duggpunktstemperatur i den opprinnelige lufta.

Dybdestoff

Våttemperaturen kan også være en god indikator på om det kommer snø eller regn. Hvis lufta inneholder noen få plussgrader, samtidig som den er veldig tørr, vil våttemperaturen kunne være negativ. Dermed vil eventuell nedbør som faller gjennom lufta, komme som snø i stedet for regn på bakken. Dette skjer fordi den første nedbøren som faller, fordamper, og trekker mye energi ut av lufta. Dette forhindrer snøen i å smelte når den nærmer seg bakken, til tross for at en har plussgrader her. Temperaturen på bakken vil etter hvert også synke, men hvis den ikke synker tilstrekkelig, vil ny nedbør som kommer smelte til regn, siden lufta nå har blitt tilført mer fuktighet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg