Hygrometer

Hygrometer. Hårhygrometer, prinsippskisse.

Av /Store norske leksikon ※.

Hygrometer er et instrument som måler luftfuktighet.

Faktaboks

Uttale
hygromˈeter
Etymologi

av gresk hygros, ‘våt’, og latin metior, ‘måle opp’

Måleenheten er ofte prosent fuktighet. Det bygger på det forhold at ved en gitt temperatur er det en øvre grense for hvor mye vanndamp luften kan inneholde. Denne maksimale vanndampkonsentrasjonen angis som 100 prosent. Det svarer til et bestemt vanndamptrykk, som kalles metningstrykket, og som er bestemt av temperaturen.

Ulike typer hygrometer

Hårhygrometeret

Hårhygrometeret utnytter den egenskap ved hår at det forandrer lengde og vrir seg når det tar opp fuktighet fra luften. Vanlig brukt er en bunt hestehår. Endringen måles mekanisk ved tilknytning til en viser eller elektronisk via et potensiometer der signaler sendes til et datalager. En svakhet ved metoden er det at hårbunten kan endre egenskaper, for eksempel i forurenset luft.

En mer nøyaktig, men krevende metode er bruk av psykrometer, som utnytter varmetapet ved fordampning, samt at fordampningen øker når den relative fuktighet avtar. To like termometre leses av, det ene med fuktet termometerkule, og luftfuktigheten bestemmes etter tabell. Se også aspirasjonspsykrometer og aspirasjonstermometer.

Duggpunkthygrometeret

Duggpunkthygrometeret benyttes særlig ved lave temperaturer. Man bestemmer den temperatur som luften må kjøles til for at vanndampen skal fortettes; ved å slå opp i tabell sammenholdt med den ordinære lufttemperatur kan man så bestemme luftfuktigheten.

Andre målemetoder

Til tekniske måleinstrumenter utnyttes endring i stoffers kjemiske og elektriske egenskaper.

Vanndampens diffusjon og absorpsjonsspektrum kan også nyttes for å bestemme luftfuktigheten.

Menneske og luftfuktighet

Når man trekker pusten, vil innåndingsluften på vei ned gjennom bronkiene bli mettet med vanndamp ved metningstrykket for 37 °C, som er 47 mm Hg. Fuktigheten avgis fra kjertler i bronkienes vegger. Hvis innåndingsluften er tørr, kan slimhinnene etter hvert bli uttørret, og det kan oppstå irritasjonstilstander i luftveiene og bronkitt. Dette er særlig tydelig ved opphold i store høyder hvor luften er kald og derfor tørr, og hvor man puster mer enn i lavlandet.

Komprimert luft fra metallflasker, som kan brukes under dykking og ved respiratorbehandling på sykehus, er fullstendig tørr, og bør fuktes før den inhaleres.

En innendørs luftfuktighet ved vanlig værelsestemperatur, på ca. 50 prosent, vil mange oppleve som den mest behagelige og skånsomme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg