relativ fuktighet

Artikkelstart

Relativ fuktighet er forholdet mellom den absolutte fuktigheten i luften og den luftfuktigheten som må til for å oppnå metning ved en gitt temperatur. Den oppgis i prosent, slik at luft som er helt mettet med vanndamp, har en relativ fuktighet på 100 prosent.

Faktaboks

Uttale
rˈelativ fuktighet

Relativ fuktighet sier med andre ord hvor nær luften er å være mettet. Den er et mål for mengden vanndamp i luften.

Beskrivelse

Temperaturen i luften avgjør hvor mange vannmolekyler luften kan holde på før vanndampen begynner å kondensere. Ved enhver temperatur er det en øvre grense for hvor stort vanndampinnhold luften kan ha, og når denne øvre grensen er nådd, så er luften mettet med vanndamp.

Den relative fuktigheten er forholdet mellom mengden vanndamp i luften og den maksimale mengden vanndamp som kan være ved den målte temperaturen. Er luften mettet med vanndamp, er den relative fuktigheten 100 prosent. Det er sjelden at denne grensen nås i den frie atmosfæren, unntaket er inne i skyer eller i tåke. Er den relative fuktigheten over 100 prosent, sier man at luften er overmettet. Overmetning skjer sjelden og varer som regel ikke så lenge.

En endring i relativ fuktighet skjer hovedsakelig enten på grunn av en endring i mengden vanndamp i luften, eller på grunn av en endring i lufttemperatur.

Dybdestoff

Siden relativ fuktighet er temperaturavhengig, er den et dårlig mål på hvor mye vanndamp som faktisk er i luften. Innen meteorologi bruker en derfor duggpunktstemperaturen for å finne den absolutte fuktigheten til luften.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg