Prusik er den klassiske klemknuten, men den er lite brukt i fjellklatring i dag
/Handverk.
Prusik på teltstang
Prusik er godt egnet for å henge utstyr på en loddrett teltstang, her på Hardangervidda 12. mars 2024
Prusik på teltstang
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Prusik er en klemknute i festefamilien av knuter.

Faktaboks

Etymologi

oppkalt etter fjellklatreren Carl Prusik

Også kjent som

Engelsk: Prusik

ABoK: 1763

Prusik er den klassiske klemknuten. Knuten er oppkalt etter dr. Carl Prusik, en østerriksk fjellklatrer og professor som utviklet bruken og publiserte den i 1931. Etter andre verdenskrig satt han i alliert krigsfangenskap på grunn av sin støtte og krigsdeltakelse på tysk side. Siden knuten var den første beskrevne klemknuten til klatring, brukes prusik-navnet ofte som en fellesbetegnelse for andre (eller alle) klemknuter.

Knuten er også i dag en grei kombiklemknute som er symmetrisk og biter greit begge veier. Som klemknute til klatring er det likevel liten grunn til å bruke den i dag, ettersom fransk klemknute er enklere og vikingknuten er hakket mer presis.

På grunn av dens symmetriske form og at den er enkel å huske, er den også god til å avlaste for eksempel landstrømkabelen på båter slik at i belastningen ikke kommer i stikkontakten/støpselet.

Hvordan slå prusik

Lag en løkke i enden av slyngen, og legg den over hovedtauet. Før «halen» rundt hovedtauet og gjennom løkken, minimum to ganger. Stram i halen. Som med alle klemknuter må man konkret sjekke at den aktuelle slyngen biter seg fast i det aktuelle hovedtauet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Petersen, Johan J. (2015): Knuteboka – Stikk og bruk: 88 livsviktige knuter, stikk og knop. Kagge forlag.
  • Petit, Philippe (2013): Why Knot: How to Tie More Than Sixty Ingenious, Useful, Beautiful, Lifesaving, and Secure Knots! Abrams Image.
  • Ashley, Clifford W. (1993): The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co. Inc., New York.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg