Fransk klemknute / fransk prusik
Fransk klemknute / fransk prusik
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fransk klemknute er en klemknute i festefamilien. Den er relativt nyutviklet og brukes særlig av fjellklatrere for egen sikring.

Faktaboks

Også kjent som

fransk prusik

engelsk: autoblock

Bruksområde

Fransk klemknute / fransk prusik
Fransk klemknute er enkel å slå. Det er viktig å teste at den får godt nok grep i hovedtauet.
Fransk klemknute / fransk prusik
Av /Handverk.

Fransk klemknute er en enkel og velfungerende klemknute og er blitt spesielt populær å bruke til klatrerens egensikring ved rappell.

Tidligere ble klemknutene festet over (på utsiden av) taubremsen eller rappellåtteren. Da måtte de ta hele vekten dersom klatreren mistet taket i klatretauet. Nå fester man i stedet en fransk klemknute under/før taubremsen, og kobler tauslyngen til lårløkken på klatreselen med en karabin. (Se siste bilde) Da trenger ikke klemknuten å holde mer enn kraften man vanligvis holder med hånden. Det gjør også at klatreren kan slippe rappelltauet hvis hen må gjøre et annet arbeid underveis.

Oppbygning

Fransk klemknute benytter seg mest av friksjon men også noe beknip.

Styrker og svakheter

Egensikring med fransk klemknute
Fransk klemknute og denne monteringen har øket sikkerheten i fjellklatring. Slyngen er festet i lårløkka på klatreselen og sikrer klatretauet på klatrerens side av taubremsen. Dersom klatreren må slippe tauet, for eksempel fordi hen får en stein i hodet, skal klemknuten sørge for klatreren blir hengende.
Egensikring med fransk klemknute
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fransk klemknute er den enkleste og normalt den beste klemknuten. Bruken av denne er ganske ny, og den har i stor grad erstattet de andre klemknutene. Den har, sammen med ovenstående metode på hvordan den brukes på rappelltauet (på klatrerens side av taubbremsen/rapellåtteren), medført en liten sikkerhetsrevolusjon i klatring. Den er generelt lettere å flytte langs tauet enn de andre klemknutene, og kan i motsetning til de andre flyttes også når den er under belastning. Dette er vesentlig, ettersom det muliggjør forflytninger som ellers blir tunge eller vanskelige under redningsoperasjoner.

Den kan bruke litt mer tid enn for eksempel vikingknuten til å «bite seg fast» i hovedtauet. Det er vanlig å kombinere disse to klemknutene i klemknutegang.

Hvordan slå fransk klemknute

Snurr tauslyngen 3–5 ganger rundt hovedtauet. Pass på at tauet ligger jevnt fordelt. Skjøteknuten til slyngen skal være nær bunnen av slyngen. Klips begge buktene inn i en karabinkrok.

Man må alltid sjekke at klemknuter faktisk låser skikkelig under belastning. Akkurat hvor mange tørn knuten skal ha rundt hovedtauet er erfaringsbasert i relasjon til tau og slynge man bruker. Hvert klatretau og tauslynge kan oppføre seg forskjellig. Juster underveis, med å ta tørn på eller av, når det er nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Petersen, Johan J. (2015): Knuteboka – Stikk og bruk: 88 livsviktige knuter, stikk og knop. Kagge forlag.
  • Petit, Philippe (2013): Why Knot: How to Tie More Than Sixty Ingenious, Useful, Beautiful, Lifesaving, and Secure Knots! Abrams Image.
  • Ashley, Clifford W. (1993): The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co. Inc., New York.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg