Vegtrafikkloven av 18. juni 1965 gir to bestemmelser som rammer promillekjøring, §21 og 22. § 21 retter seg mot fører av kjøretøy, jamfør definisjonen i §2, andre ledd mens § 22, gjelder fører av motorvogn, jamfør definisjonen i § 2, andre ledd. § 21 har imidlertid ingen angitt promillegrense, men gjør det straffbart å føre eller forsøke å føre kjøretøy når man ikke kan anses skikket til å kjøre på trygg måte blant annet som følge av rus. Etter § 31 er det straffbart også å forsøke å føre motorvogn når man er påvirket av alkohol. Med større alkoholkonsentrasjon i blodet enn 0,2 promille eller en alkoholmengde i kroppen som kan føre til en så stor alkoholkonsentrasjon, regnes føreren for påvirket i forhold til loven. Villfarelse med hensyn til alkoholkonsentrasjonens størrelse fritar ikke for straff. Fører av motorvogn må ikke nyte alkohol i de første seks timer etter at han er ferdig med kjøringen når han forstår eller må forstå at det kan bli politietterforskning på grunn av kjøringen. Forbudet gjelder ikke etter at blodprøve eller utåndingsprøve er tatt, eller politiet har avgjort at det ikke skal tas noen blodprøve. Når det er grunn til å tro at føreren har overtrådt disse bestemmelsene, kan politiet ta utåndingsprøve av ham eller fremstille ham for blodprøve eller klinisk legeundersøkelse.
Norge var visstnok det første land som innførte en fast promillegrense ved lov av 16. juli 1936. Senere har en lang rekke andre land fulgt etter, som Storbritannia i 1967 og Frankrike i 1970. Inntil 1. februar 2001 var grensen 0,5 promille. Straffen for promillekjøring og for etterfølgende alkoholnytelse som nevnt, er bøter eller fengsel inntil ett år. Det skal som regel idømmes:
- bot hvis promillen var til og med 0,5
- bot og betinget fengsel hvis promillen var over 0,5 til og med 1,0
- bot og betinget eller ubetinget fengsel hvis promillen var over 1,0 til og med 1,5
- bot og ubetinget fengsel hvis promillen var over 1,5.
Førerkort eller mopedførerbevis skal inndras for minst et år hvis innehaveren blir domfelt for promillekjøring eller etterfølgende alkoholnytelse.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.