Alkoholloven er en norsk lov som inneholder regler om innførsel og omsetning av alkoholholdig drikk. Loven har som formål å begrense de samfunnsmessige og individuelle skadene som alkoholbruk kan medføre. Loven sikter også på å begrense det generelle forbruket av alkoholholdige drikkevarer.

Faktaboks

Fullt navn
lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.
Kortnavn
alkoholloven
Forkortelse
alkhl.
Vedtatt
2.6.1989
Trådt i kraft
1.1.1990
Lovdata-ID
NL/lov/1989-06-02-27

Loven inneholder blant annet regler om aldersgrenser, innførsel og utførsel av alkohol, skjenkebevilling og produksjon (tilvirkning). Den alminnelige aldersgrensen for kjøp og salg av alkoholholdige drikkevarer er 18 år. Unntaket er alkoholholdig drikke gruppe 3, som inneholder fra og med 22 til og med 60 volumprosent alkohol. For kjøp og salg av denne type drikke må man være fylt 20 år. For kjøp og salg av drikke med under 0,7 volumprosent alkohol er det ingen alderskrav, da dette klassifiseres som alkoholfri drikke.

Ved brudd på bestemmelser i alkoholloven straffes det med bøter eller fengsel inntil seks måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg