portugisisk vin

Portvin er fremstilt av druer dyrket omkring elven Douros øvre løp.
Douro av . CC BY 2.0

Vinproduksjonen i Portugal har de siste årene, og spesielt etter at landet ble innlemmet i EU, forandret seg betydelig. Fra tidligere å ha vært en sterkvinsnasjon med berømmelse fra spesielt portvin og madeira, har de svake vinene kommet atskillig mer i rampelyset. Årlig produksjon varierer mellom 5–6 og 10 millioner hektoliter på grunn av vekslende klimatiske forhold.

Faktaboks

portugisisk vin
Uttale
portugˈisisk vin.

Selv om de hvite vinene – spesielt de syrlige vinhos verdes (egentlig grønne viner), og rosévinene – enkeltmerker som verdenssuksessen Mateus, har oppnådd å etablere seg i mange land, er de røde vinene de beste og mest anerkjente. De preges av et rikt, ofte krydderpreget aromabilde, forholdsvis stort tannininnhold og god lagringsevne.

Fortsatt er Dão og dels Bairrada ansett som de sikreste distriktene, men etterfølges av områder som Douro, Ribatejo og Alentejo. De mest anerkjente druene er touriga nacional, tinta roriz, baga og trincadeira (røde) og alvarinho og loureiro (hvite).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg