Lateksmaling er maling som består av en lateks tilsatt pigmenter og dispergeringsmidler. Den kalles også dispersjonsmaling. Vanligvis blir malingen også tilsatt andre stoffer, som mykningsmiddel, tykningsmiddel, skumdemper og konserveringsmiddel.

De mest brukte lateksene til lateksmaling er av typene polyvinylacetat og polyakrylat, som brukes til maling for både utendørs og innendørs bruk, og polystyrenbutadien, som bare brukes til innendørs maling. Latekser av emulgerte alkydoljer blir i økende grad tatt i bruk som utendørsmalinger.

Malingsstrøket tørker ved at vannet fordamper, og polymerpartiklene i lateksen kleber seg sammen til en sammenhengende, pigmentert film. Filmdannelsen kan bedres ved tilsetning av små mengder organisk løsemiddel. Malingen bør brukes ved 15–20 °C, i alle fall ikke under den såkalte laveste filmdannelsestemperaturen, som vanligvis er mellom 5 og 10 °C. Den må oppbevares frostfritt, men er ofte tilsatt glykol for å motvirke at vannet fryser, noe som ville ødelegge dispersjonen.

Lateksmaling gir aldri helt blanke strøk. Filmen blir heller ikke diffusjonstett, men dette kan være fordelaktig ved maling på for eksempel mur som ikke er helt gjennomtørr. Finporøst underlag, som umalt treverk, bør først grunnes, for latekspartiklene trenger ikke inn og gir tilstrekkelig forankring og adhesjon.

Lateksmaling kan fortynnes med vann og er ikke brannfarlig, avgir lite lukt eller helseskadelige damper, og den tørker raskt. Maleredskaper, som pensel, rull og sprøyte, kan lett rengjøres med vann straks etter bruk. De fleste typer lateksmaling er basert på polymerer som ikke lett degraderes i naturen, og som derfor skal leveres til destruksjon eller gjenvinning for å unngå forurensing og mikroplast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg