lateksmaling

Artikkelstart

Lateksmaling, maling (dispersjonsmaling) som består av en lateks tilsatt pigmenter, dispergeringsmidler og vanligvis også andre tilsatsstoffer som mykningsmiddel, tykningsmiddel, skumdemper, konserveringsmiddel m.m. De mest brukte latekser er av typene polyvinylacetat og polyakrylat for maling til uten- og innendørs bruk og polystyrenbutadien til innendørs bruk. Latekser av emulgerte alkydoljer blir i økende grad tatt i bruk som utendørsmalinger.

Malingsstrøket tørrer ved at vannet fordamper, og polymerpartiklene i lateksen kleber seg sammen til en sammenhengende, pigmentert film. Filmdannelsen kan bedres ved tilsetning av små mengder organisk løsemiddel. Malingen bør brukes ved 15–20 °C, i alle fall ikke under den såkalte laveste filmdannelsestemperatur (5–10 °C). Den må oppbevares frostfritt, men er ofte tilsatt glykol (giftig) bl.a. for å motvirke frysing av vannet og dermed ødeleggelse av dispersjonen.

Lateksmaling gir aldri helt blanke strøk. Filmen blir heller ikke diffusjonstett, men dette kan være fordelaktig ved maling på f.eks. mur som ikke er helt gjennomtørr. Finporøst underlag, f.eks. umalt treverk, bør først grunnes, idet latekspartiklene ikke trenger inn og gir tilstrekkelig forankring og adhesjon. Lateksmaling kan fortynnes med vann og er ikke brannfarlig, avgir lite lukt eller helseskadelige damper og tørrer raskt. Redskapen (pensel, rull, sprøyte) kan lett rengjøres med vann straks etter bruk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg