Polymerseddel er en samlebetegnelse for en pengeseddel som helt eller delvis er laget av plast. Sedlene er meget vanskelig å forfalske, og plasten i slitte sedler kan gjenvinnes. Plastsedler omtales gjerne som fremtidens pengeseddel og den kommer i dag i to former: polymerseddel og hybridseddel.

  • For mer om pengesedler, les artikkelen om penger.

Som andre betalingsmidler har polymersedlene numre for samlere. Disse kalles «Strausnumre», etter opphavsmannen Stane Straus.

Polymerpengesedlene som er utstedt siden 1988 er biaksialorienterte, polypropylen-baserte pengesedler med Guardian, Flexycoin og Safeguard som substrat. Tidlige polymerpengesedler, utsted fra 1980 til 1988 består av polyetylen, Tyvek og Bradvik.

Hybridseddelen bruker papir- (bomull)-substrat og plastsubstrat som dens integrerte, innvevde og uadskillelige oppbyggingskomponenter.

Den første polymerseddelen som ble utgitt i verden var i Haiti, som i 1980 utga en 50-gourdeseddel i materialet Tyvek. Likevel regnes 27. januar 1988, da Australia utgav sin første polymerseddel, for "fødselsdagen" til polymerseddelen. Anledningen var 200-årsjubileet for europeisk bosetning i Australia og det dreide seg om en 10-dollarseddel med dato 26. januar 1988. Bare noen dager etter utgivelsen ble den trukket tilbake på grunn av en produksjonsfeil. Først i oktober samme år ble neste serie (med prefix AB) satt i sirkulasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.