Piquette er en alkoholholdig drikk som kan minne om vin. Den har lav alkoholstyrke, virker tynn og utvannet med en svak rød-rosa farge og med en noe bitter smak.

Faktaboks

Navnet piquette er en diminutiv (forminsket) form av det franske begrepet piquer som kan bety prikkende eller svakt perlende fordi piquette kan inneholde noe karbondioksid (CO2) i form av bobler i vinen. Ifølge EUs vinlov er drikken ikke definert som en vin. Utenfor EU kan den lovlig kalles vin.

Historikk

I tidligere tider, helt tilbake til det gamle Romerriket, ble vinen med navn lora, dagens piquette, servert til slaver og arbeidere nederst på rangstigen. Enkelte steder fortsatte tradisjonen langt inn på 1900-tallet, der vingårdsarbeidere ofte ble servert piquette som en lunsj-drikk grunnet lav alkoholstyrke.

Produksjon

Bilde av en boks som inneholder piquette
Piquette selges i noen land også på boks.

I rødvinsproduksjonen presses druerestene etter gjæringen for å få maksimalt farveuttrekk fra drueskallene. Dette gir et spesielt pressprodukt med god farge, konsentrasjon, bitterhet og astringens som ikke er egnet til å drikke, men som ofte brukes som en tilsetning for å forbedre en vin med svak farge og dårlig tanninstruktur. Pressrestene kalles pomace, en engelsk betegnelse, eller marc som er det franske navnet.

Tidligere ble pressrestene vanligvis kastet eller kompostert og spredd ut i vinmarkene som jordforbedring og plantenæring. Bruk av kompost anses som et godt miljømessig tiltak. Piquette lages ved å tilsette vann til pomace, og blandingen gjæres på nytt til en tynn og ganske bitter «vin» med svakt alkoholinnhold, typisk 4–6 prosent.

Piquette i EUs lovverk

Piquette kan klassifiseres som Pet-Nat (Petillant Naturel vin), men bare utenfor EUs jurisdiksjon. Teknisk sett er ikke piquette en vin, ifølge EUs regelverk der vin bare kan lages ved fermentering på druer eller drue-most/juice.

Lovverket hindrer salg fordi piquette er et produkt som ifølge EU-lover er forbudt å selge og kun tillatt for destillasjon eller til bruk innen produsentens familie, slik det står skrevet i lovverket: «... only for destillation or for consumption in the families of individual wine-growers».

Wasserwein

I tyskspråklige områder kalles piquette for Wasserwein (vannvin), noe som er ganske betegnende for denne «vinen». I Frankrike ble enkle viner av dårlig kvalitet, i nedsettende betydning, omtalt som piquette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg