Overhøring er en vanlig betegnelse for den samtalen presten har med konfirmantene forut for konfirmasjonen i Den norske kirke, enten ved selve konfirmasjonsgudstjenesten eller ved en gudstjeneste før denne. Overhøringen var tidligere en virkelig eksamen, men har nå mistet det meste av dette preget.

Konfirmasjonsforordningen av 13. januar 1736 gjorde «børnenes konfirmasjon og innvielse såvel som offentlig eksamen og prøvelse» til en «almindelig regel og skyldig plikt» for all ungdom i Danmark-Norge. På selve konfirmasjonsdagen etter prekenen stilte presten de unge opp i midtgangen i kirken for å overhøre dem og stille spørsmål til den enkelte. Etter innføringen av allmueskolen i 1739 var denne overhøringen også skolens eksamen. Det innebar at konfirmasjonen også markerte avslutningen på skolegangen og inntreden i de voksnes rekker. Etter skolelovene av 1889 og innføringen av folkeskolen var ikke lenger overhøringen ved konfirmasjonen skolens eksamen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg