Oljeskifer, skifer eller annen bergart som ved pyrolyse (oppvarming) kan avgi olje og gass. Slike bergarter har et høyt innhold av omdannede organiske rester (kerogen). Det er store forekomster i Australia, Brasil, Canada, Kina, Estland, Frankrike, Russland, Skottland, Sør-Afrika, Spania, Sverige og fremfor alt i USA. Utvinningen foregår enten ved utvinning av skiferen i store dagbrudd og oppvarming av den til omkring 450 °C under tilførsel av hydrogen i store retorter eller ved oppknusing nede i undergrunnen, oppvarming der og senere ekstraksjon av oljen fra brønner.

I Sverige finnes det alunskifer som kan gi over 400 mill. tonn olje, og ved Kinnekulle ble det utvunnet olje fra denne skiferen frem til slutten av 1950-årene. I Estland er det fremdeles produksjon av olje ved oppvarming av bergarten kukersitt, som forøvrig kan antennes og benyttes direkte som et askerikt brennstoff.

Oljeskifer har i dag (2006) relativt liten betydning siden det finnes rimeligere petroleum i konvensjonelle forekomster. Den representerer imidlertid en enorm ressurs: fra dagens kjente forekomster vil man kunne utvinne 2,6 tusen milliarder fat olje – det aller meste i USA, som har bekreftede utvinnbare oljereserver på 60–80 milliarder tonn. Når oljen fra vanlige forekomster en gang tar slutt, vil disse ressursene trolig tas i bruk, men utvinningen vil bli kostbar og kreve mye energi og store tilførsler av vann. Dagdrift vil føre til mange miljømessige problemer ved driften, spesielt ved de store innhuggene i landskapet og de enorme mengdene av avfall (avbrent stein) etter behandlingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. oktober 2017 skrev Svein Askheim

Utvinning av oljeskifer har økt de siste årene og utgjør i dag et betydelig bidrag til energibehovet i Canada og USA. Større betydning har imidlertid oljeskifer som kildebergart til blant annet oljereservoirene i Nordvest-Europa.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.