Nilgau, hann
Nilgau-hann. Rajasthan, India.
Av /Flickr Group.
Lisens: CC BY SA 2.0
utbredelse av nilgau
Utbredelse av nilgau (Boselaphus tragocamelus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av nilgau

Nilgau er en art av partåete klovdyr i oksefamilien. Den blir omtrent så stor som en liten hest, og likner òg en del på en hest. Nilgau er den største antilopen i India.

Faktaboks

Uttale
nˈilgau
Også kjent som
nilgauantilope, nilghai, blåokse
Vitenskapelig navn
Boselaphus tragocamelus
Beskrevet av
(Pallas, 1766)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Pelsen til nilgauen er strihåret, blågrå til jerngrå, med hvit tegning på koder, kinn og ører. På halsen finnes en dusk av svarte hår. Nakken har en mørk man. Hunner og unge dyr er gulbrune.

Kroppslengden er 200 centimeter, og skulderhøyden er 130–140 centimeter hos hannene. Halen er 45–50 centimeter lang. Vekten på hanner er opptil 270 kilo, på hunner opptil 120 kilo. Bare hanner har horn. Hornene er glatte og kjølformede, 15–20 centimeter lange og pekende noe bakover.

Levevis og utbredelse

Nilgau lever i små grupper på 4–10 dyr i glissent trebevokst terreng. Den forekommer på den indiske halvøy, fra foten av Himalaya til sør i India. Nilgau blir mange steder ansett for hellig. Det finnes også en stor bestand i Texas i USA, hvor antilopen ble innført på 1930-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

nilgau
Boselaphus tragocamelus
GBIF-ID
2441133

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg