Damsnegl
Lungesnegler karakteriseres av at de mangler gjeller i kapphulen. Stor damsnegl (Lymnaea stagnalis) er blant lungesneglfamiliene som lever i ferskvann.

Lungesnegl er en gruppe av snegler. Det er en meget artsrik gruppe, som karakteriseres av at de mangler gjeller i kappehulen.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Pulmonata

Beskrivelse og levevis

I stedet for å ha gjeller, er kappehulen til lungesnegl er rikelig forsynt med blodårer, og fungerer dermed som en lunge. Kappehulen har også en åpning med et åndehull foran på høyre side av dyret. De fleste lungesnegler er landdyr, slik som skogsneglene (Arionidae), åkersneglene (Deroceras) og hagesneglene (Cepaea), men noen lever også i ferskvann, blant annet damsneglene (Lymnaeidae).

I vann kommer sneglene av og til opp for å ta inn luft, men hos noen arter finnes også gjeller. Landlevende lungesnegler har to par antenner, og øynene sitter på det bakerste paret, som kan trekkes inn i hodet. Ferskvannslungesneglene har skall og ett par antenner. Øynene sitter ved basis av disse. Lungesneglene er vanligvis hermafroditter og har kryssbefruktning; dvs. at de befrukter hverandre. Det foregår ved at en spiss, kalkholdig penis presses inn i partnerens kropp. Etter paring kan begge legge egg.

Lungesneglene omfatter mer enn 15 000 arter på verdensbasis, og det er registrert cirka 100 landlevende og cirka 20 ferskvannsarter i Norge. Landlevende brunskogsnegl er en lungesnegl som har blitt importert til Norge.

Systematikk

Den systematiske inndeling av lungesneglene er stadig diskutert. Vanligvis betraktes Pulmonata som en underklasse innen Gastropoda, snegler. Landlungesnegler hører her til orden Stylommatophora, mens ferskvannslungesnegler hører inn under Basommatophora. Den siste kategorien omfatter også noen familier av snegler som er marine.

Ifølge andre kilder bør Pulmonata klassifiseres som en orden innen underklassen Orthogastropoda. Stylommatophora og Basommatophora får da status som underordener.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • R.C. Brusca & G.J. Brusca.( 2003). Invertebrates, 2nd edition. Sinauer Publishers, Massachusetts.
  • Olsen, K. M. (2002). Landsnegler i Norge – en oppsummering og presentasjon av tre nye arter. Fauna 55 (2), 66 – 77.
  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. 7th Edition. McGrawHill Education, Boston.
  • Økland, J. & Økland, K. A. (2002). Snegler i ferskvann og databaser med artsfunn i Norge. Fauna 55 (3), 116 – 135.

Faktaboks

lungesnegl
Pulmonata
Artsdatabanken-ID
497

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg