lungesnegl

Lungesnegler karakteriseres av at de mangler gjeller i kapphulen. Stor damsnegl (Lymnaea stagnalis) er blant lungesneglfamiliene som lever i ferskvann.

Artikkelstart

Lungesnegl, underklasse av bløtdyr i klassen Gastropoda; snegler.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Pulmonata

Lungesneglene er en meget artsrik gruppe av snegler, som karakteriseres av at de mangler gjeller i kappehulen. Denne er rikelig forsynt med blodårer og fungerer som en lunge. Kappehulen har en åpning med et åndehull foran på høyre side av dyret. De fleste lungesnegler er landdyr, slik som skogsneglene (Arionidae), åkersneglene (Deroceras) og hagesneglene (Cepaea), men noen lever også i ferskvann, bl.a. damsneglene (familien Lymnaeidae).

I vann kommer sneglene av og til opp for å ta inn luft, men hos noen arter finnes også gjeller. Landlevende lungesnegler har to par antenner, og øynene sitter på det bakerste paret, som kan trekkes inn i hodet. Ferskvannslungesneglene har skall og ett par antenner. Øynene sitter ved basis av disse. Lungesneglene er vanligvis hermafroditter og har kryssbefruktning; dvs. at de befrukter hverandre. Det foregår ved at en spiss, kalkholdig penis presses inn i partnerens kropp. Etter paring kan begge legge egg.

Lungesneglene omfatter mer enn 15 000 arter på verdensbasis, og det er registrert ca. 100 landlevende og ca. 20 ferskvannsarter i Norge. Landlevende brunskogsnegl har blitt importert til Norge.

Systematikk

Den systematiske inndeling av lungesneglene er stadig diskutert. Vanligvis betraktes Pulmonata som en underklasse innen Gastropoda, snegler. Landlungesnegler hører her til orden Stylommatophora, mens ferskvannslungesnegler hører inn under Basommatophora. Den siste kategorien omfatter også noen familier av snegler som er marine.

Ifølge andre kilder betraktes Pulmonata som en orden innen underklassen Orthogastropoda, og Stylommatophora og Basommatophora har da status som underordener. Uansett hvilket system spesialistene velger, er kunnskapen om de enkelte arter av landlungesnegler og ferskvannslungesnegler den samme.

Litteratur

R.C. Brusca & G.J. Brusca.( 2003). Invertebrates, 2nd edition. Sinauer Publishers, Massachusetts.

Olsen, K. M. (2002). Landsnegler i Norge – en oppsummering og presentasjon av tre nye arter. Fauna 55 (2), 66 - 77.

Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. 7th Edition. McGrawHill Education, Boston.

Økland, J. & Økland, K. A. (2002). Snegler i ferskvann og databaser med artsfunn i Norge. Fauna 55 (3), 116 - 135.

Faktaboks

lungesnegl
Pulmonata
Artsdatabanken-ID
497

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg