museumsantropologi

Pitt Rivers-museet i Oxford.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Museumsantropologi er en undergren av antropologien som både i samtiden og historisk interesserer seg for museene som sådan og museumsgjenstandenes «sosiale liv»: hva har man samlet inn, under hvilke forhold og i hvilke typer relasjoner er gjenstandene blitt samlet inn, hva karakteriserer innsamlerne, og hvilke operasjoner og transformasjoner har funnet sted når gjenstandene opphører å være bruks- eller kunstgjenstander og får et nytt liv i museenes protokoller, magasiner og utstillinger.

Innen museumsantropologien er det også flere studier av museene som institusjon og fenomen, mens andre diskuterer hva som skjer når bruksgjenstander blir omformet til prestisjetunge kunstobjekter.

De moderne museene har sine røtter i renessansens kunstkamre, der fyrster eller kongelige samlet på alt fra porselen og konkylier til gjenstander fra ulike urfolk, for eksempel spyd. I utviklingen mot demokrati og modernitet fikk museene en særlig rolle i nasjonsbygging og identitetsskaping. I de senere tiår har det vært stilt kritiske spørsmål til museer angående deres rolle i kolonialismen og postkolonialismen, og det er blitt diskutert i hvilken grad de er elitære eller mer brede, folkelige institusjoner.

Til tross for formidlingsformer som film, internett og andre digitale kanaler synes originalgjenstandene og deres autentisitet å kunne bibeholde både forskningens og publikums interesse. Innen museumsantropologiske studier finner man ikke bare interessen for objektene, samlerne og musealiseringen av gjenstandene, men også bestrebelser på å kaste lys over gjenstandsprodusentenes etnografi og historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg