Multivers er en forestilling om at det eksisterer mange univers, inklusivt vårt eget univers. Til sammen utgjør de alt som eksisterer både med hensyn til tid, rom, materie og energi, og de fysiske lovene og naturkonstantene som karakteriserer dem. Flere univers innen multiverset omtales ofte som parallelle univers. Forestillinger om et multivers ble introdusert allerede i 1895 av den amerikanske filosofen og psykologen William James, men i dag er begrepet mest brukt innen kosmologien.

Det finnes en rekke forskjellige multiversteorier som hver på sin måte beskriver strukturen av ulike univers og hvordan de er oppstått. Dette omfatter både univers som strekker seg utover vårt eget univers i tid og rom og oscillerende modeller der nye univers antas å oppstå ved et big bang og ende i et kollaps (omtalt som big crunch). I en del multiversmodeller kan også naturlovene ha forskjellige former og naturkonstantene forskjellige verdier i de ulike parallelle universene.

Forestillingen om et multivers er viktig i anvendelser av det antropiske prinsippet til å forklare egenskaper ved vårt eget univers: Mye tyder på at hvis liv skal kunne utvikle seg i et univers, må de fundamentale naturkreftene ha helt spesielle former og naturkonstantene helt spesielle verdier (finjustering). Hvis det imidlertid er et stort antall (uendelig?) univers, og disse hver for seg har sitt sett med naturkonstanter, kan man forvente at en brøkdel av disse likevel vil ha en kombinasjon av fysiske lover og konstanter som gjør utvikling av materie og liv mulig, og vi må nødvendigvis befinne oss i et av disse.

Et parallelt univers kan ikke observeres direkte. Det kan likevel tenkes at vårt univers har vært påvirket av gravitasjonen fra et annet parallelt univers. Noen mener å ha funnet slike indikasjoner, men dette er ikke bekreftet av andre.

Hvorvidt det eksisterer flere univers enn vårt eget er et hypotetisk spørsmål og gjenstand for diskusjon innen fysikkmiljøet. Teorien er likevel støttet av flere kjente fysikere som Stephen Hawking og Brian Greene. Andre argumenterer for at spørsmålet om multivers snarere er et filosofisk spørsmål enn et vitenskapelig. De hevder at påstanden om dets eksistens er av en slik karakter at den verken kan bekreftes eller motbevises gjennom observasjoner. Det er imidlertid ikke allmenn enighet om dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg