mossi

Artikkelstart

Mossi er et folk i Burkina Faso, den største etniske gruppen og det statsdannende element i landet og teller nærmere 6 millioner mennesker (2006). Språket tilhører gur-språkene.

Faktaboks

Uttale
mˈossi

Deres tradisjonelle hovednæring er jordbruk, med hirse, durra og bønner, men fra omkring 1915 har svært mange arbeidsføre menn, og også hele familier, levd som fremmedarbeidere og pendlere i Ghana og Elfenbenskysten. Denne utvandringen var dels resultat av tvungen rekruttering, som ble drevet nesten uten avbrudd til 1947, og dels frivillig.

Fra begynnelsen av 1200-tallet var mossi organisert i kongedømmer, basert på et føydallignende system med kongelige, adelige, vanlige folk, og i tidligere tider, slaver. Det første var Tenkdogo, senere delte dette seg i de tre statene Yatenga, Ouagadougou og Fada N'Gourma, som fremdeles bestod da den franske koloniseringen av området fant sted på slutten av 1800-tallet.

Mossistatene er fortsatt en mektig faktor i Burkina Fasos politiske liv. Til tross for at mossiene lenge avviste islam, er mange i moderne tid blitt muslimer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg