mossi

Mossi er et folk i Burkina Faso, den største etniske gruppen og det statsdannende element i landet og teller nærmere 6 millioner mennesker (2006). Språket tilhører gur-språkene.

Faktaboks

uttale:
mˈossi

Deres tradisjonelle hovednæring er jordbruk, med hirse, durra og bønner, men fra omkring 1915 har svært mange arbeidsføre menn, og også hele familier, levd som fremmedarbeidere og pendlere i Ghana og Elfenbenskysten. Denne utvandringen var dels resultat av tvungen rekruttering, som ble drevet nesten uten avbrudd til 1947, og dels frivillig.

Fra begynnelsen av 1200-tallet var mossi organisert i kongedømmer, basert på et føydallignende system med kongelige, adelige, vanlige folk, og i tidligere tider, slaver. Det første var Tenkdogo, senere delte dette seg i de tre statene Yatenga, Ouagadougou og Fada N'Gourma, som fremdeles bestod da den franske koloniseringen av området fant sted på slutten av 1800-tallet.

Mossistatene er fortsatt en mektig faktor i Burkina Fasos politiske liv. Til tross for at mossiene lenge avviste islam, er mange i moderne tid blitt muslimer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg