Folketallet er beregnet til ca. 13,6 mill. (2004), årlig befolkningstilvekst til 2,5 % (1991–2001) og middellevealder til 42,6 år for kvinner og 40,6 år for menn. Fødselsraten var i perioden 1995–2000 49,1 ‰ og dødeligheten 17,9 ‰. Spedbarnsdødeligheten er høy, 100 per 1000 levendefødte; dette er likevel en nedgang i forhold til første del av 1990-årene (208 per 1000). De sosiale forholdene gjenspeiler landets posisjon som et av de fattigste i verden, med lav forventet levealder og mange som dør av sykdommer som meslinger, malaria og stivkrampe. De fleste innbyggerne bor på landsbygda, i samfunn med gamle og sterke tradisjoner som av og til kan stå i veien for helsemessige forbedringer, f.eks. blir en høy andel av kvinnene omskåret. Kun drøye 50 % av befolkningen har tilgang på rent vann. 6,5 % av befolkningen mellom 15 og 49 år var i 2001 smittet av HIV/AIDS.

Landets befolkning spiller en viktig rolle i det vestafrikanske flyttemønsteret. Mange drar på sesongarbeid til nabolandene, særlig Elfenbenskysten og Ghana; anslagsvis 1 mill. er til enhver tid fremmedarbeidere i utlandet. Disses inntekter er av stor betydning for landets økonomi.

Befolkningen er meget sammensatt, med et stort antall etniske grupper. Den største gruppen i landet er mossi i de sentrale og nordlige landsdelene, som utgjør nær halvparten av befolkningen. Språklig og kulturelt beslektet med mossi er bl.a. lobi og bobo (begge ca. 7 % av befolkningen) samt gurma (gourmantche, 5 %). Fulani (peul) utgjør ca. 10 % av befolkningen og lever særlig som kvegnomader i de nordlige grensestrøkene. Drøye 3 % av befolkningen er tuareger.

Med en gjennomsnittlig folketetthet på 49,5 personer per km2 er Burkina Faso et folkerikt land etter afrikanske forhold. Tettest befolket er områdene rundt Ouagadougou. Drøye 80 % av befolkningen er bosatt i landdistriktene, men bybefolkningen vokser raskt. Største byer er hovedstaden Ouagadougou og Bobo Dioulasso.

Muslimene utgjør omlag 50 % av befolkningen, 40 % tilhører afrikanske religioner. De resterende 10 % er kristne – de fleste medlemmer av Den katolske kirke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.