Burkina Fasos befolkning

Dekorert bolighus bygd i leire. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Landskap med karakteristiske stråhytter nær byen Dori, i nordøst. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Folketallet er beregnet til ca. 13,6 mill. (2004), årlig befolkningstilvekst til 2,5 % (1991–2001) og middellevealder til 42,6 år for kvinner og 40,6 år for menn. Fødselsraten var i perioden 1995–2000 49,1 ‰ og dødeligheten 17,9 ‰. Spedbarnsdødeligheten er høy, 100 per 1000 levendefødte; dette er likevel en nedgang i forhold til første del av 1990-årene (208 per 1000). De sosiale forholdene gjenspeiler landets posisjon som et av de fattigste i verden, med lav forventet levealder og mange som dør av sykdommer som meslinger, malaria og stivkrampe. De fleste innbyggerne bor på landsbygda, i samfunn med gamle og sterke tradisjoner som av og til kan stå i veien for helsemessige forbedringer, f.eks. blir en høy andel av kvinnene omskåret. Kun drøye 50 % av befolkningen har tilgang på rent vann. 6,5 % av befolkningen mellom 15 og 49 år var i 2001 smittet av HIV/AIDS.

Landets befolkning spiller en viktig rolle i det vestafrikanske flyttemønsteret. Mange drar på sesongarbeid til nabolandene, særlig Elfenbenskysten og Ghana; anslagsvis 1 mill. er til enhver tid fremmedarbeidere i utlandet. Disses inntekter er av stor betydning for landets økonomi.

Befolkningen er meget sammensatt, med et stort antall etniske grupper. Den største gruppen i landet er mossi i de sentrale og nordlige landsdelene, som utgjør nær halvparten av befolkningen. Språklig og kulturelt beslektet med mossi er bl.a. lobi og bobo (begge ca. 7 % av befolkningen) samt gurma (gourmantche, 5 %). Fulani (peul) utgjør ca. 10 % av befolkningen og lever særlig som kvegnomader i de nordlige grensestrøkene. Drøye 3 % av befolkningen er tuareger.

Med en gjennomsnittlig folketetthet på 49,5 personer per km2 er Burkina Faso et folkerikt land etter afrikanske forhold. Tettest befolket er områdene rundt Ouagadougou. Drøye 80 % av befolkningen er bosatt i landdistriktene, men bybefolkningen vokser raskt. Største byer er hovedstaden Ouagadougou og Bobo Dioulasso.

Religion

Muslimene utgjør omlag 50 % av befolkningen, 40 % tilhører afrikanske religioner. De resterende 10 % er kristne – de fleste medlemmer av Den katolske kirke.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg