Moralsk skeptisisme er en posisjon i etikk og moralfilosofi der en benekter eller stiller seg sterkt tvilende til den normative autoriteten eller gyldigheten av moralske og etiske normer og prinsipper.

De vanligste måtene å utfordre moralens normative autoritet har vært gjennom å betvile/benekte muligheten for moralsk kunnskap eller muligheten for begrunnede moralske oppfatninger, gjennom å betvile/benekte eksistensen av moralske sannheter eller -fakta, gjennom å reise ulike metafysiske eller ontologisk problemer, eller gjennom å på en eller annen måte betvile/benekte at det finnes rasjonelle grunner for moralske normer og prinsipper.

Posisjonen står i særlig kontrast til ulike former for moralsk realisme, men også til etisk- eller moralsk rasjonalisme siden en der nettopp søker å vise hva slags rasjonelt grunnlag moralske og etiske prinsipper bunner i. Posisjonen står også i kontrast til epistemisk skeptisisme, hvor en snarere benekter eller stiller seg sterkt tvilende til muligheten for kunnskap og erkjennelse overhodet uten nødvendigvis å ta hensyn til moralske og etiske påstander og deres gyldighet spesielt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg