moralsk skeptisisme

Artikkelstart

Moralsk skeptisisme er en posisjon i etikk og moralfilosofi der en benekter eller stiller seg sterkt tvilende til den normative autoriteten eller gyldigheten av moralske og etiske normer og prinsipper.

De vanligste måtene å utfordre moralens normative autoritet har vært gjennom å betvile/benekte muligheten for moralsk kunnskap eller muligheten for begrunnede moralske oppfatninger, gjennom å betvile/benekte eksistensen av moralske sannheter eller -fakta, gjennom å reise ulike metafysiske eller ontologisk problemer, eller gjennom å på en eller annen måte betvile/benekte at det finnes rasjonelle grunner for moralske normer og prinsipper.

Posisjonen står i særlig kontrast til ulike former for moralsk realisme, men også til etisk- eller moralsk rasjonalisme siden en der nettopp søker å vise hva slags rasjonelt grunnlag moralske og etiske prinsipper bunner i. Posisjonen står også i kontrast til epistemisk skeptisisme, hvor en snarere benekter eller stiller seg sterkt tvilende til muligheten for kunnskap og erkjennelse overhodet uten nødvendigvis å ta hensyn til moralske og etiske påstander og deres gyldighet spesielt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg