Moralsk realisme er en posisjon i etikk og moralfilosofi der man mener at de moralske og normative begrepene en bruker i utsagn av typen «det er moralsk galt å gjøre X» står til eller henviser til moralske eller normative egenskaper som faktisk finnes eller opptrer i verden.

Faktaboks

Også kjent som
etisk realisme

Moralsk realisme er derfor en posisjon om hva slags ontologi en har som følge av å akseptere moralsk kognitivisme (altså at moralske utsagn uttrykker faktapåstander) når en samtidig mener at mange slike utsagn faktisk gir uttrykk for noe som er sant. Ifølge realister er den eneste eller beste måten å forklare at det er sant å si ting som at «det er moralsk galt å lyve» er å si at det virkelig er en normativ eller moralsk egenskap som opptrer ved alle tilfeller av løgn. Det er denne normative eller moralske egenskapen som gjør det sant å si at det er moralsk galt å lyve.

Alternativer til moralsk realisme er ulike typer anti-realisme, quietisme, eller konstruktivisme.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg