monotypi
Nebukadnesar, monotypi fra 1795, fullført med penn, blekk og vannfarger.
Av .
monotypi
monotypi.
monotypi
Av .

Monotypi er en type plantrykk. Det kalles også engangstrykk for den gir kun ett enkelttrykk, mens grafiske trykk vanligvis gir flere trykk fra samme plate.

Faktaboks

Uttale
monotypˈi

Selv om motivet på trykkplaten er det samme, vil hvert trykk være annerledes fra det forrige. Derfor regnes monotypier som unike verk. Monotypi blandes gjerne med andre grafiske teknikker.

Fremgangsmåte

For å lage monotypi trengs en form for trykkplate, farge og papir. Maling påføres platen som deretter presses mot et ark. Ulike teknikker og redskaper skaper forskjellige uttrykk. For å bearbeide malingen kan det for eksempel brukes pensel, svamp, fille eller en rulle, pinner, koster, sjablong eller bare fingrene. Platen trykkes så av i en kobbertrykkspresse, og vanligvis kan det bare tas ett godt trykk.

Ved mindre plater, kan platene trykkes mot papiret for hånd. Ved større format brukes gjerne en kobbertrykkpresse. Avtrykket på arket blir speilvendt fra trykkplaten.

Monotypi i billedkunsten

Multikunstneren William Blake er kjent for å ha arbeidet med monotypi i midten av 1790-årene. Hans maleri Nebuchadnezzar (1795) er laget med monotypi som grunnlag og deretter med pennetegning og vannmaling over.

Den franske maleren Edgar Degas er særlig kjent for sitt omfattende og eksperimentelle arbeid med monotypi i 1870-årene. Degas brukte monotypi også metodisk som en måte å utforske motiver og tema på tvers av medium. Hans monotypier beskrives som en utforskning av prosess, der monotypien blir en hybrid mellom tegning og trykk.

Spesielt for Degas er at han brukte oljemaling og ikke konvensjonelt trykkblekk. Han brukte også pastellstifter på trykket for å fremheve enkelte partier. Monotypiens særpreg, i hvordan malingen blir utflytende i det den presses på arket, blir sett i sammenheng med Degas interesse for bevegelse og form.

I norsk sammenheng og i nyere tid er for eksempel Rolf Nesch kjent for å eksperimentere og blande ulike grafiske teknikker og for å bruke monotypi som grunnlag for eksempel for Parkett (1930).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Demonstrasjon av fremgangsmåte, video fra MUNCH på Youtube: Kunstlek hjemme: Monotrykk
  • Sidsel Helliesen, Vi ser på grafikk, Oslo: Nasjonalmuseet, 2008 (1987).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg