Falsing

Eksempel på utskytingsskjema for prima- og sekundasiden (for- og baksiden) av et 16-sidig trykkark.

Falsing
Lisens: CC BY SA 3.0

Et 16-sidig ark etter falsing.

Trykkark (eller bare ark) er et faguttrykk som benyttes i grafisk industri ved produksjon av trykksaker på flere sider, for eksempel bøker og magasiner.

I tradisjonelle trykkpresser trykkes ikke sidene enkeltvis, men flere sider sammen på større ark (trykkark). Etter trykking blir arkene falset, heftet og bundet til bøker, eller de blir falset og stiftet til magasiner eller andre trykksaker.

Et trykkark er gjerne på 16 sider (helark) eller åtte sider (halvark), men kan også ha andre sideantall, for eksempel 24, 32 eller 48 sider. Et 16-sidig ark har 8 sider på hver side av arket.

Sidene plasseres (skytes ut) slik på arket at de kommer i riktig rekkefølge etter at arket er falset; side 1, 4, 5, 8, 9, 12, 13 og 16 på den ene siden av arket (primasiden) og side 2, 3, 6, 7, 10, 11, 14 og 15 på den andre (sekundasiden).

Bøker og andre mer omfattende trykksaker vil bestå av flere trykkark. En bok på 344 sider kan således bestå av 21 ark à 16 sider og ett ark à 8 sider (21 × 16 + 1 × 8 = 344).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg