Molaritet er innen kjemi et mål på mengden løst stoff i en løsning, og angis i antall mol per volumenhet. Det må ikke forveksles med molalitet, som er et annet mål på konsentrasjon.

Faktaboks

Også kjent som

molar konsentrasjon

I SI-systemet angis molaritet i mol/, men mol/liter er ofte brukt. Symbolet som brukes for mol/liter er M, men dette er ikke et godkjent SI-symbol, og kan dessuten forveksles med symbolet for prefikset mega (million). For å unngå sammenblanding kan symbolet for molaritet bli satt i kursiv (M).

Symbolet M leses som molar eller molar konsentrasjon, og brukes ofte på etiketter for å angi konsentrasjonen av en løsning.

Eksempel

6 M H₂SO₄ leses som seks molar svovelsyre. Det vil si at løsningen inneholder 6 mol svovelsyre (med kjemisk formel H₂SO₄) per liter løsning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Linda Rusiti

Hvordan kan jeg finne molariteten til aliminium+3?

svarte Anne Eilertsen

Hei! Molariteten er et mål på hvor mye av et stoff som finnes i en løsning, så det er ikke sånn at ett bestemt stoff (eller ett bestemt ion) har en bestemt molaritet. Vennlig hilsen Anne Eilertsen (redaktør)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg