mobil (skulptur)

Suspension av Alexander Calder er en mobil utstilt i Pompidou Art Cultural Center i Metz, 2010. En mobil er en skulptur hvor bevegelsen er et av de fremste virkemidler.

Artikkelstart

Mobil, skulptur hvor bevegelsen er et av de fremste virkemidler. Karakteriseres gjerne av hårfint avveide konstruksjoner hvor fargede metalldeler, opphengt i tynne tråder, balanserer i et mer eller mindre forgrenet vektsystem. Bevegelsen forutsettes igangsatt for hånden, av vinden eller ad mekanisk vei.

Faktaboks

Uttale
mobˈil
Etymologi
fra fransk, av latin

Historikk

Den mobile skulptur går tilbake til futurismens forsøk på å fremstille bevegelsens faser. Den første mobil ble skapt av Marcel Duchamp i 1913 med utgangspunkt i et sykkelhjul. Vladimir Tatlin, Naum Gabo, Antoine Pevsner og László Moholy-Nagy eksperimenterte i begynnelsen av 1920-årene videre med konstruksjoner i forskjellige materialer, som glass og stål. I 1922 utgav Moholy-Nagy og A. Kemény «Manifestet over det dynamisk-konstruktive kraftsystem». Den som med størst hell har arbeidet med mobiler er Alexander Calder, som begynte sine eksperimenter 1931; nevnes må også Lynn Chadwick. Til mobilene regnes også de såkalte rotorrelieffer, en form for roterende kartongskiver skapt av Marcel Duchamp 1935. Blant senere typer mobiler kan nevnes méta-mécaniques, som drives av motor og er uteksperimentert av blant andre Jean Tinguely.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg