Noen samtaler under Alexander Calders mobil Suspension
Suspension av Alexander Calder er en mobil utstilt i Pompidou Art Cultural Center i Metz, 2010. En mobil er en skulptur hvor bevegelsen er et av de fremste virkemidler.

Mobil er en skulptur hvor bevegelsen er et av de fremste virkemidlene. Den karakteriseres gjerne av hårfint avveide konstruksjoner hvor fargede metalldeler, opphengt i tynne tråder, balanserer i et mer eller mindre forgrenet vektsystem. Bevegelsen forutsettes igangsatt for hånden, av vinden eller ved hjelp av mekanikk.

Faktaboks

Uttale
mobˈil

Historikk

Den mobile skulptur går tilbake til futurismens forsøk på å fremstille bevegelsens faser. Den første mobilen ble skapt av Marcel Duchamp i 1913 med utgangspunkt i et sykkelhjul. Vladimir Tatlin, Naum Gabo, Antoine Pevsner og László Moholy-Nagy eksperimenterte i begynnelsen av 1920-årene videre med konstruksjoner i forskjellige materialer, som glass og stål. I 1922 utgav Moholy-Nagy og A. Kemény «Manifestet over det dynamisk-konstruktive kraftsystem».

Den som med størst hell har arbeidet med mobiler er Alexander Calder, som begynte sine eksperimenter i 1931. Også Lynn Chadwick må nevnes. Til mobilene regnes også såkalte rotorrelieffer, en form for roterende kartongskiver skapt av Marcel Duchamp 1935. Blant senere typer mobiler kan méta-mécaniques nevnes, som drives av motor og er uteksperimentert av blant andre Jean Tinguely.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg