Alexander Calder

Faktaboks

Alexander Calder
Uttale
kˈå:ldə
Født
22. juli 1898, Lawnton, Pennsylvania, USA
Død
11. november 1976, New York, USA
Skulptøren Alexander Calder, fotografert i Paris Maeght Art Gallery før åpning av en utstilling i februar 1971.
Av /Scanpix.

Artikkelstart

Alexander Calder var en amerikansk billedhugger, som også virket som grafiker og illustratør. Han var utdannet som ingeniør.

Calder begynte som maler, men ble sterkt interessert i abstrakt skulptur da han 1926 kom til Paris. Hans første arbeider er laget av tre og jerntråd, og inspirert av sirkuslivet. I 1931 skapte han sine første bevegelige skulpturer, de såkalte «mobiler», og utviklet dem videre, inspirert av Piet Mondrians teorier om dynamisk likevekt. I 1951 begynte han også å arbeide med lydeffekter i såkalte «gongs». I de senere mobiler er formelementene større og grovere, likesom han også utførte statiske jernskulpturer som er blitt kalt «stabiler».

Av hans større arbeider kan nevnes Merkurfontenen for den spanske paviljong på verdensutstillingen i Paris i 1937, en «vannballett» ved verdensutstillingen i New York i 1939 og Menneske ved verdensutstillingen i Montreal i 1967. Ved sin sammensmelting av teknikk og kunstnerisk form har Calder fått en sentral stilling innen moderne skulptur. Blant de bøker han har illustrert, er The Young Rats og La Fontaines fabler (begge 1946).

Han var sønn av billedhuggeren Stirling Calder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg