Idrettsmerket

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Idrettsmerket er et ferdighetsmerke i tre grader (bronse, sølv, gull). Idrettsmerket ble innstiftet i 1915 av Norges Riksforbund for Idræt for å vekke og vedlikeholde interessen for allsidig mosjon og idrett.

Faktaboks

Også kjent som
eg. Norges Idrettsforbunds Idrettsmerke

Idrettsmerket kan tas av alle 16 år og eldre. Ordningen administreres nå av Norges idrettsforbund (NIF). Fra 1934 kan også kvinner ta Idrettsmerket. I 1933 ble det vedtatt å opprette en Idrettsmerkestatuett for menn (modellert av Gunnar Janson), som ble utdelt første gang i 1937. I 1946 fikk kvinnene sin statuett. Krus, miniatyrstatuetter, hederspris og NIF-diplom er nyere utmerkelser.

Merkekrav

Merkeprøvene må utføres i løpet av et kalenderår og omfatter én øvelse i hver av øvelsesgruppene trim, spenst og presisjon, hurtighet, styrke og utholdenhet. Det er 14 aldersklasser med gradvis reduserte fordringer, fra 16 år til 80 år og eldre. Bronsemerket får man etter å ha klart prøven én gang, sølvmerket etter fem ganger, gullmerket ni ganger, statuetten 15 ganger, krus 20 ganger, miniatyrstatuett 25 ganger og idrettsmerkets hederspris etter 30 ganger. Deretter finnes nye utmerkelser i form av merker ved 40, 50, 60 og 70 års gjennomføring. Fra og med 40 år tildeles også NIFs diplom hvert tiende år.

For barn og ungdom fantes det tidligere egne idrettsmerker som Landslaget Fysisk Fostring i Skolen (LFF) hadde ansvaret for å organisere på skolene fram til LFF ble nedlagt i 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Uregistrert bruker

Nye utmerkelser: 40-50 og 60årsmerkene med ny utforming ( tallene er påført merkene)Planlagt (NIF) også et 70-årsmerke på samme måte.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg