Det militære marsjmerke
Det militære marsjmerke
Lisens: CC BY SA 3.0

Det militære marsjmerke er et ferdighetsmerke i Forsvaret, som tildeles de som oppfyller definerte krav for 30 kilometer marsj med pakning og våpen (gevær). Merket (medaljen) kan ikke lenger bæres på militær uniform. Ferdighetsmerkene er i henhold til uniformsreglementet erstattet av båndspenne for feltsport.

Marsjmerket ble innstiftet i 1915 for å stimulere interessen for marsj.

Det militære marsjmerket rangeres som nummer to av de militære ferdighetsmerkene; etter Det militære skarpskyttermerket.

Krav

Merket tildeles for oppfylte krav ved en marsj på 30 kilometer («tremil»). Marsjen skal gjennomføres innen en maksimal tid, som varierer mellom klasser og kjønn. Strengeste krav for menn er 4,35 timer (aldersklasse I); for kvinner (klasse I) er strengeste krav 5 timer. Laveste krav for menn er 5,15 timer; for kvinner 6 timer.

Ved prøven til det militære marsjmerket skal marsjen (marsj/løp) gjennomføres med en oppakning på minst elleve kilo, iført reglementert uniform og med godkjente militære støvler. Andre antrekksregler gjelder for sivile som avlegger prøven. Ryggsekk skal være av godkjent militær modell. Sivile kan bruke annen type.

Debatt

Det har vært fremmet forslag om å forkorte distansen til 20 kilometer, begrunnet med generelt dårligere fysisk tilstand hos norske soldater, og frykt for belastningskader. Dette skapte atskillig debatt, og motstand fra mange hold i Forsvaret. Det ble i 2014 besluttet å beholde den opprinnelige distansen.

Det ble samtidig lempet noe på kravene. Det ble åpnet for bruk av joggesko, og for å gjennomføre uten våpen så lenge pakningen på ryggen likevel veier elleve kilo. Mot tidligere å skulle gjennomføre marsjen på skogsvei og stier, skal den nå foregå på mykere underlag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg