Skarpskyttermerket i sølv
Skarpskyttermerket i sølv
Lisens: CC BY SA 3.0

Skyttermerket er et ferdighetsmerke for skyting med HK416 eller AG3 automatgevær, 7,62 millimeters middels tungt maskingevær, pistol, MP5 maskinpistol, eller skarpskyttergevær påmontert kikkertsikte.

Faktaboks

Også kjent som
Det militære skarpskyttermerke

Merket består av en nål med to korslagte gevær over en laurbærkrans med et rødt felt inne i kransen. Merket kan tildeles i valørene bronse, sølv og gull.

Skyttermerket ble innstiftet i 1861. Hensikten var å stimulere skyteinteressen blant militære og sivile skyttere. Gjennom årlige skyteprøver skulle skyteferdighetene hos befal og mannskap i de stående styrkene, i Heimevernet og i mobiliseringsstyrkene holdes ved like.

Den ordinære skyteprøven

Den ordinære skyteprøven foregår med HK416 automatgevær. Den avlegges på skytebane på 200 meters hold mot en meters internasjonal skive, eller 300 meters hold mot 1,5 meters internasjonal skive. Skyteprøven består av tre øvelser, og kan bare gjennomføres som merkeskyting en gang i året.

Første øvelse består av seks prøveskudd og går på ubegrenset tid. De første tre skuddene skal avfyres liggende. De tre neste kan avfyres valgfri stilling, liggende eller knestående.

Andre øvelse består av fire skudd i ett magasin. Utgangsstillingen er liggende, skuddene skal avfyres i knestående. Det beordres klar, og etter fem sekunder, ild. På ordren ild, går skytteren opp i knestående og har ti sekunder på seg til å avfyre det første skuddet, før det blir beordret stans. På stans går skytteren ned i liggende stilling igjen. Etter femten sekunder blir det beordret klar, etter nye fem sekunder ild, og skytteren har ti sekunder på seg til å avgi skudd. Denne sekvensen gjentas to ganger til til alle fire skudd er avgitt.

Tredje øvelse består av seks skudd som er fordelt med to skudd i magasinet i våpenet og to skudd i hver av to magasiner i magasintasken. Skytestilling er liggende, utgangsstilling er stående bak standplass med våpenet ladd og sikret. På ordren ild gjør skytteren nedsprang til liggende stilling, opphever sikring og skyter de to skuddene som er i våpenet. Deretter skiftes magasin, to nye skudd avfyres, det skiftes magasin for annen gang, og de to siste skuddene avfyres. Skytetid for hele serien er 50 sekunder.

Prøven er delt inn i fem nivåer, 0 til 4. Nivå 0 er under 60 poeng. Nivå 1 er fra 60 til 69 poeng, nivå 2 fra 70 til 79 poeng, nivå 3 fra 80 til 89 poeng og nivå 4 fra 90 til 100 poeng. Tidskravet skal være overholdt, ellers blir resultatet nivå 0. Skudd som ikke er avgitt, regnes som bom. Skudd som avgis etter at «stans» er beordret, regnes som bom og trekkes med beste verdi.

Krav til bronsemerket er 70 poeng eller mer og 9 treff. Krav til sølvmerket er 80 poeng eller mer og 10 treff. Gullmerket tildeles etter at skyttermerket i bronse eller sølv er oppnådd seks ganger.

Andre skyteprøver

Skyteprøve med ett av de andre tillatte våpnene foregår etter egne skyteprogram og på skytebaner tilpasset den enkelte våpentypen. Bestått prøve er inndelt i to nivåer, god skyting eller utmerket skyting. Skyttermerket tildeles i bronse etter første gangs god eller utmerket skyting, deretter i sølv etter første gangs utmerket skyting, og i gull etter sjette gangs utmerket skyting.

Dersom skytteren har fått skarpskyttermerket i sølv, og i tillegg har fått ett av to følgende ferdighetsmerker i minimum bronse: Det frivillige skyttervesens dugleiksmerke eller Norges skytterforbunds armegeværmedalje (NAIS medaljen), tildeles han eller hun Forsvarets medalje for skyting. Ved tredje gangs godkjente prøve til gull i to ferdighetsmerker, får skytteren en stjerne til medaljen/båndstripen, Ved sjette gangs godkjente prøve til gull i to ferdighetsmerker to stjerner, og ved niende gangs godkjente prøve til gull i to ferdighetsmerker, tre stjerner. Ved tolvte gangs godkjente prøve til gull i for ferdighetsmerker tildeles skytteren statuett for feltskyting. 1. september 2020 endret forsvarssjef Eirik Kristoffersen kriteriene for Forsvarets medalje for skyting så vernepliktige skulle få muligheten til å ta medaljen i løpet av tjenestetiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg