metadata

Artikkelstart

Metadata, data om data, informasjon som beskriver annen informasjon, gjerne en elektronisk fil som et tekstdokument, bilde eller film.

Faktaboks

Etymologi
av meta-
Også kjent som
metainformasjon

Typiske metadata er emneord, tittel og tidspunkt for opprettelse og endring av dokumentet. Et sett med metadata ordnes som regel i en søkbar database sammen med metadata for andre filer. Bruk av metadata øker dermed gjenfinnbarhet (se også katalog).

Filsystemer med metadata brukes også av forbrukerutstyr som PC-er og smarttelefoner, for å gjøre det enklere å holde oversikt over internlageret.

Standardisering av metadata er viktig når data skal overføres automatisk fra et system til et annet, slik at man ikke bare får med seg tallene i tabellen, men også overskriftene som forklarer hva tabellen er ment å formidle.

Bruk av metadata i bibliotek

Innenfor bibliotekfag brukes metadata til å beskrive publikasjoner, og angi hvor de befinner seg. En viktig hensikt er å støtte brukeren i å finne, identifisere, velge og anskaffe publikasjoner. Det finnes tre typer metadata: Deskriptive, administrative og strukturelle.

  • Deskriptive data oppgir identifiserende egenskaper som publikasjonens tittel, forfatter, utgave og forlag, samt beskrivelse av dokumentets innhold. Noen av disse opplysningene gjøres søkbare for gjenfinning. I deskriptive data inngår også opplysninger om hvor en kan finne publikasjonen. Denne type data finnes i bibliotekkataloger.
  • Administrative metadata muliggjør forvaltning av publikasjonen. Det kan være juridiske opplysninger, tekniske data, eller informasjon for preservering av objektet.
  • Strukturelle metadata angir strukturen til et digitalt objekt, slik at det fungerer og kan brukes og navigeres. En digital bok består for eksempel av sider og kapitler. Strukturelle metadata binder dette sammen slik at filene vises som en bok.

Metadata tilhører disse kategoriene ut fra hvordan opplysningene brukes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg