Filformat er en formalisert beskrivelse av hvordan informasjon av en viss type skal lagres i en fil. Dette formatet vil variere med innholdstype, system og applikasjon. Enkelte filformater er direkte knyttet til en bestemt applikasjon, mens andre filformater er standardiserte og fungerer på tvers av applikasjoner og systemer.

Ofte benyttes filformat som en undergruppe av begrepet dataformat, altså med hensikt å lagre data strukturert på fil. Andre benytter begrepene om hverandre.

Skal en datafil overføres fra én type system til et annet, vil det ofte være nødvendig å konvertere filen til et annet format.

Åpne og proprietære formater

Den senere tid har det blitt et stort fokus på om filformater er åpne eller proprietære. Ved et åpent format vil informasjon om hvordan data leses og skrives til formatet være fritt tilgjengelig for alle. Hvem som helst kan dermed lage applikasjoner som leser og skriver data til filer av et slikt format.

I et proprietært format vil derimot kunnskapen om hvordan formatet er oppbygd som regel være forsøkt holdt hemmelig. Lisensavtaler, opphavsrett og patenter vil uansett ikke tillate at andre å lage applikasjoner som behandler filer av denne typen. Dette vil som regel også gjelde filer som inneholder egne data, men her varierer lovverket noe mellom ulike land.

Bruk av proprietære formater vil gjøre det vanskelig å bytte leverandør på applikasjoner og systemer, da det som regel ikke finnes noen måte å konvertere filene uten å manuelt kopiere informasjonen fra en applikasjon til en annen. I tillegg vil man kunne miste tilgangen til sine egne data dersom applikasjonen som er benyttet til å lagre filen ikke lenger tilbys.

Bruken av elektroniske dokumenter i næringsliv og forvaltning har gjort det viktig å sikre at disse oppbevares i formater som vil vare over tid, at kontrollen over formatene ikke ligger hos private selskaper, og at formatene ikke er knyttet til spesielle applikasjoner.

Myndigheter i flere land, blant dem Norge, har vedtatt lover som krever at offentlige forvaltning benytter åpne formater i alt som publiseres. Dette innebærer også kommunikasjon via e-post og arkivsystemer. I Norge kom kravet i 2009, og krever at filformater slik som HTML, PDF, ODF og JPG benyttes.

Tidligere var Microsofts Office-formater proprietære, men den senere tid har Office-produktene fått filformater basert på Office Open XML-filformater (OOXML). Blant annet er Word-dokumenter med filendelsen .doc proprietære. Dokumenter med filendelsen .docx anses derimot å være åpne, selv om Microsoft ikke følger OOXML fullt ut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg