Emneord er ord eller uttrykk som er valgt for å betegne emne, tema, idé eller saksforhold. Emneord brukes for å uttrykke hva et dokument handler om.

Faktaboks

Også kjent som
term

Ved konstruksjon av indekseringsspråk tar man hensyn til at et begrep kan uttrykkes med flere termer, og samme term kan brukes om flere begreper. For eksempel kan termen kopper vise til (minst) to begreper; sykdommen kopper og kopper til å drikke fra. Som emneord formuleres de da med en forklarende parentes, slik at emneordet tydelig uttrykker hvert sitt begrep slik: Kopper (sykdommer) og Kopper (servise).

Ett begrep kan også ha flere termer. Eksempel: TV, Fjernsyn. Her velges det ene som foretrukken term, med henvisning fra det andre: Fjernsyn, se TV.

Et begrep kan også helt mangle en term på et gitt språk. Da benytter man gjerne et lånord.

Emneord samles tradisjonelt i kontrollerte emnespråk der emneordene inngår i en struktur. For eksempel er hovedstrukturen i tesauri hierarkisk, mens emneord i strenger er strukturert etter hvilke aspekter som inngår i ett sammensatt emne, som dette: Meieridrift – Norge – Historie. Emnestrengen betegner da en historisk fremstilling av meieridrift, avgrenset til hvordan dette er gjort i Norge.

Emneord i norske bibliotek

I Norge bruker folke- og skolebibliotek i hovedsak emneord hentet fra enten Biblioteksentralens emneord i strenger, eller emneord hentet fra Bokbasens tesaurus.

I fag- og forskningsbliotekene finnes et større antall emneordsvokabular i bruk, valgt etter hvilket fagområde emneordene skal dekke. Tesaurusen Humord dekker fagene humaniora og samfunnfag, og brukes og utvikles i et samarbeid mellom flere fag- og forskningsbibliotek.

Standardisering

Det er vanlig å tenke på emneord som noe biblioteker kan samarbeide om, enten gjennom å skaffe bibliografiske poster til katalogen med emneord fra en sentral leverandør, eller å samarbeide direkte om vedlikehold av emneordene. I 1991 kom Ellen Hjortsæter med første utgave av boken Emneordskatalogisering, som gav et oppdatert regelverk og kategorier for ulike typer emneord, i samsvar med internasjonale retningslinjer. Disse reglene er fremdeles i bruk og standardiserende for emneord i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hjortsæter, E. (2009). Emneordskatalogisering: Innholdsanalyse, emnerepresentasjon og lagring. Oslo: ABM-media.
  • Olsen, H.K., & Ådland, M.K. (2015). Undervisning i klassifikasjon og indeksering i bibliotekarutdanningen. I Audunson, R. (Red.) Samle, formidle, dele: 75 år med bibliotekarutdanning (107-126). Oslo: ABM-media.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg