Mekanisk, mekanistisk, er i filosofien synsmåter som vil beskrive og forklare både den levende og den ikke-levende naturen analogt med maskiner, for eksempel René Descartes' (1596–1650) oppfatning av ikke-menneskelige organismer som komplekse maskiner.

Faktaboks

Uttale
mekˈanisk
Etymologi
til mekanikk

Et mekanisk verdenssyn må som forskningsprogram bli strengt materialistisk og deterministisk. Alt som skjer, har opphav i forutgående prosesser i materien og dens minste deler (atomene). Den gamle greske atomismen er det første eksempelet på et mekanisk verdenssyn i filosofien. I nyere tid var Descartes en av de første representantene for et mekanisk forskningsprogram i fysiologien: fysikkens og kjemiens lover skal være tilstrekkelige til å forklare livsprosessene uten tilflukt til slike teleologiske prinsipper som tillegges avgjørende betydning i det motsatte synet, nemlig vitalismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg