meiseflokker

Medlemmene av blandede meiseflokker søker gjerne mat på ulike deler av trærne. Meisene hamstrer mat i det samme området hvor de leter etter mat. 
Av .

I løpet september-oktober danner en rekke meiser blandede vinterflokker som består av flere arter.

En vanlig meiseflokk i våre granskoger vinterstid består typisk av meisartene som lever i barskog sammen med andre arter som fuglekonge og trekryper, av og til også kjøttmeis. Sammensetningen er gjerne 4-6 granmeiser, 2-4 toppmeiser, 2-4 svartmeiser, 2-6 fuglekonger og 1-2 trekrypere. Meisene er overveiende standfugler og øker muligheten til å klare seg gjennom vinteren takket være et ekstra matlager de selv har gjemt unna på sensommeren og høsten, mens fuglekonger og trekrypere holder trolig til i flokken for å redusere faren for å bli tatt av en predator. Ved å være flere oppdager fuglene en farlig fiende raskere. Den første som oppdager en fare slår alarm, noe som straks oppfattes av de andre slik at de kanskje unngår å bli drept. Flokken er trolig også et viktig informasjonssenter hvor de mest erfarne kan lede flokken til steder hvor næringstilgangen er god.

Fordelene ved å være med i flokken er utvilsomt større enn ulempene. Det er en viss næringskonkurranse mellom artene. Men konkurransen reduseres ved at hver av meiseartene stort sett holder seg innenfor bestemte deler av trærne (se bilde).

Flokkene dannes om høsten og oppløses i mars-april ved etablering av hekketerritoriene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg