Massivtrebygging er en byggemetode for bygninger, hvor man benytter massive elementer i tre. Elementene er plater bygd opp av bord eller plank som blir satt på høykant og forbundet til hverandre med spiker, lim, dybler eller de blir trukket og holdt sammen av gjennomgående strekkstag.

Hele bygg kan settes sammen av disse elementene, hvor de inngår som etasjeskillere, vegger, tak, svalganger og balkonger. De kan brukes ubehandlet eller males, og etter behov kan de påføres påstøp, isolasjon eller kledning. I forhold til vanlig bindingsverk har de stor brannmotstand, virker fukt- og temperaturutjevnende, er enkle å montere og er lette å gjenbruke og gjenvinne. Siden elementene er massive og har en tykkelse på 80–240 mm, krever byggeteknikken mye tre, men mindreverdig virke tillates; dessuten virker høyt treforbruk posivtivt for miljøet ved at det binder mye karbondioksid.

Utviklingen av massivtreelementer startet i begynnelsen av 1990-årene i Sveits hvor det ble kalt Brettstapelbauweise. Massivtrebygging fikk etter hvert utbredelse i Skandinavia, spesielt i Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg