Marokeng er opprinnelig skinn og lær av geit fra Marokko, men det har også blitt brukt geiteskinn fra Nigeria som har tilsvarende kvalitet. I tillegg kan også saue- og kalveskinn som er garvet på samme måte som ekte marokenglær bruke betegnelsen. En lignende kvalitet, korduanlær, ble allerede i middelalderen fremstilt av lær fra Asia i den spanske byen Cordoba. Saffianlær hører til samme gruppe som marokenglær og korduanlær. Skinn i disse gruppene brukes mest til porteføljeartikler, bokbinderskinn og til finere overlær i damesko.

Faktaboks

Uttale

maråkˈeng

Etymologi
fransk maroquin ‘marokkansk’, av Maroc ‘Marokko’; se Marokko
Også kjent som

marokin (foreldet skrivemåte)

Farget marokenglær er en av de eldste fargede lær- eller skinnsorter og ble allerede 3000 år fvt. fremstilt av egyptere, blant annet ved å bruke planten sumak. I dag får man marokenglær i alle farger, mens det opprinnelig var mest vanlig med rødt eller svart lær.

Garvingen var opprinnelig vegetabilsk, men etter hvert er en kombinasjon av vegetabilske garvemidler og krom benyttet i garvingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg