Markise
Markisen består av et stoff, samt en konstruksjon av stål, jern, tre eller lignende som holder stoffet stramt utstrakt.
Markise
Av .

En markise er en beskyttelse mot sol som er laget i stoff. Det er ofte montert over vinduer og dører slik at det kan trekkes eller rulles ut. Det brukes også over terrasser og balkonger, og ved utendørsservering og andre sittegrupper ute. Markisen kan dermed beskytte både interiør, og uteområder mot sol, i en del tilfeller også regn.

Faktaboks

Uttale
markˈise
Etymologi
fra fransk marquise

Markisen består av et stoff, samt en konstruksjon av stål, jern, tre eller lignende, som holder stoffet stramt utstrakt. Innretningen kan ha en mekanisme slik at markiseduken kan rulles eller brettes ut og inn. Markisene kan også være fastmonterte. Markiser vil oftest være vertikale eller skrå som et tak, men kan også være horisontale, for eksempel når de beskytter et takvindu mot sol. Stoffet i markisen kalles markiseduk eller markisestoff.

Ordet markise er fransk og kommer av marki, en adelstittel mellom hertug og greve. Markise er den feminine formen av dette ordet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg