mangefotinger

Tusenbein

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Mangefotinger er en underrekke av leddyr. Den omfatter de fire klassene fåfotinger, tusenbein, skolopendere og dvergfotinger. Det er kjent tilsammen ca. 16 000 arter av mangefotinger på verdensbasis. Et annet ord for mangefotinger er myriapoder.

Faktaboks

Også kjent som
myriapoder Myriapoda

Alle mangefotinger har en langstrakt kropp med et tydelig hode og en bakkropp oppdelt i mange forholdsvis like ledd, og med mange leddelte føtter. Hodet har ett par antenner og flere munndeler, blant annet et par overkjever og ett eller to par underkjever. Tredje leddets munndeler på hodet kalles mandibler.

Bygningen både av munndeler og føtter har mye til felles med tilsvarende kroppsdeler hos insekter. Det er sannsynlig at mangefotinger og insekter har hatt felles opprinnelse. I likhet med insekter puster mangefotinger med trakeer og har malpighiske rør til ekskresjonsorganer. Forekomst og levevis er nærmere omtalt under de forskjellige klassene.

I noen oversikter er mangefotinger og hexapoder slått sammen som en underrekke med navn Mandibulata. De har alle mandibler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Lokki, R. (red.). (2003). Virvelløse dyr. Dyr i verdens natur. (Norsk utg. ved L. Sømme). Bertmark, Norge.

Andersson, G. m. fl. (2005). Mångfotingar. Myriapoda. Nationalnyckelen. Artsdatabanken, Uppsala.

Pechenic. J. A. (2015). Biology of the invertebrates. Seventh edition. McGrawHill Education

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg