Tusenbein

av iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Mangefotinger er en underrekke av leddyr. Den omfatter de fire klassene fåfotinger, tusenbein, skolopendere og dvergfotinger. Det er kjent tilsammen ca. 16 000 arter av mangefotinger på verdensbasis. Et annet ord for mangefotinger er myriapoder.

Alle mangefotinger har en langstrakt kropp med et tydelig hode og en bakkropp oppdelt i mange forholdsvis like ledd, og med mange leddelte føtter. Hodet har ett par antenner og flere munndeler, blant annet et par overkjever og ett eller to par underkjever. Tredje leddets munndeler på hodet kalles mandibler.

Bygningen både av munndeler og føtter har mye til felles med tilsvarende kroppsdeler hos insekter. Det er sannsynlig at mangefotinger og insekter har hatt felles opprinnelse. I likhet med insekter puster mangefotinger med trakeer og har malpighiske rør til ekskresjonsorganer. Forekomst og levevis er nærmere omtalt under de forskjellige klassene.

I noen oversikter er mangefotinger og hexapoder slått sammen som en underrekke med navn Mandibulata. De har alle mandibler.

Lokki, R. (red.). (2003). Virvelløse dyr. Dyr i verdens natur. (Norsk utg. ved L. Sømme). Bertmark, Norge.

Andersson, G. m. fl. (2005). Mångfotingar. Myriapoda. Nationalnyckelen. Artsdatabanken, Uppsala.

Pechenic. J. A. (2015). Biology of the invertebrates. Seventh edition. McGrawHill Education

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.