magnesiumlegeringer

Magnesiumlegeringer, legeringer med ca. 90–99 % magnesium og grunnstoffene aluminium, sink og mangan som de viktigste legeringsemner. For spesielle formål brukes også magnesiumlegeringer som inneholder zirkonium, lantanoider, thorium, litium og sølv.

Faktaboks

uttale:
magnˈesiumlegˈeringer

Visse vanlige kombinasjoner av legeringselementene aluminium, sink og mangan inngår i standardiserte magnesiumlegeringer.

Legeringsinnholdet angis som regel ved koder. Som handelsbetegnelse benyttes oftest ASTM-systemet. Eksempelvis angir betegnelsen AZ31 en legering for plater og ekstruderte profiler med ca. 3 % aluminium og ca. 1 % sink. Støpelegeringen AZ91 inneholder 9 % aluminium og 1 % sink.

Egenskaper

Samtlige standardiserte magnesiumlegeringer har et forhold masse/volum (densitet) fra 1760 til 1830 kg/m3, og hører således til de letteste metalliske konstruksjonsmaterialene. Til sammenligning veier samme volum av aluminium og stål henholdsvis ca. 1,5 og 4,5 ganger så mye.

Strekkfastheten hos magnesiumlegeringer ligger i området 150–380 MPa og flytegrensen (ved 0,2 % forlengelse) fra cirka 80 til cirka 250 MPa. De høyeste verdier oppnås ved varmebehandling, som for magnesium-aluminium-sink-legeringer kan foretas ved aluminiuminnhold over cirka 6 %. Elastisitetsmodulen er cirka 45 000 MPa uansett legeringstype.

Felles for de fleste magnesiumlegeringer er også en høy termisk og elektrisk ledningsevne samt deres evne til å dempe vibrasjoner. Ulemper hos de vanlige magnesiumlegeringer sammenlignet med andre metalliske materialer, ligger i begrenset anvendelighet ved forhøyet temperatur og i korrosjonsangrep i fuktig saltholdig atmosfære.

Anvendelse

Magnesiumlegeringenes lave vekt gjør dem egnet til mange formål i transportvirksomhet, for eksempel som deler i fly og biler, og til transportable redskaper (stiger, elektrisk håndverktøy, motorsager m.m.). Viktige egenskaper for mange formål er også god støpbarhet og maskinerbarhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg