Magnesiumlegeringer, legeringer med ca. 90–99 % magnesium og grunnstoffene aluminium, sink og mangan som de viktigste legeringsemner. For spesielle formål brukes også magnesiumlegeringer som inneholder zirkonium, lantanoider, thorium, litium og sølv.

Visse vanlige kombinasjoner av legeringselementene aluminium, sink og mangan inngår i standardiserte magnesiumlegeringer. Legeringsinnholdet angis som regel ved koder; som handelsbetegnelse benyttes oftest ASTM-systemet. Eksempelvis angir betegnelsen AZ31 en legering for plater og ekstruderte profiler med ca. 3 % aluminium og ca. 1 % sink; støpelegeringen AZ91 inneholder 9 % aluminium og 1 % sink.

Samtlige standardiserte magnesiumlegeringer har et forhold masse/volum (densitet) fra 1760 til 1830 kg/m3, og hører således til de letteste metalliske konstruksjonsmaterialene. Til sammenligning veier samme volum av aluminium og stål henholdsvis ca. 1,5 og 4,5 ganger så mye. Strekkfastheten hos magnesiumlegeringer ligger i området 150–380 MPa og flytegrensen (ved 0,2 % forlengelse) fra ca. 80 til ca. 250 MPa. De høyeste verdier oppnås ved varmebehandling, som for magnesium-aluminium-sink-legeringer kan foretas ved aluminiuminnhold over ca. 6 %. Elastisitetsmodulen er ca. 45 000 MPa uansett legeringstype.

Felles for de fleste magnesiumlegeringer er også en høy termisk og elektrisk ledningsevne samt deres evne til å dempe vibrasjoner. Ulemper hos de vanlige magnesiumlegeringer sammenlignet med andre metalliske materialer, ligger i begrenset anvendelighet ved forhøyet temperatur og i korrosjonsangrep i fuktig saltholdig atmosfære.

Magnesiumlegeringenes lave vekt gjør dem egnet til mange formål i transportvirksomhet, f.eks. som deler i fly og biler, og til transportable redskaper (stiger, elektrisk håndverktøy, motorsager m.m.). Viktige egenskaper for mange formål er også god støpbarhet og maskinerbarhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.