mae enga

Artikkelstart

Mae enga er en folkegruppe i Papua Ny-Guinea, i Enga-provinsen i høylandet. Administrativt senter er Wabag. Det papuanske språket mae er en dialekt av språket enga. Mae holder til i spredte bosetninger i fjelldaler (1800–2700 moh.) der de holder svin og driver hagebruk. De viktigste matvekstene er søtpoteter, taro, bananer, bønner og bladgrønt, samt mer nylig introduserte vekster som poteter, mais og peanøtter. Kaffe og, mer nylig, orkideer dyrkes for salg. Nattefrost kan ødelegge avlinger over 2500 moh. Tradisjonelt hadde seremonielle gaveutvekslinger (griser, kasuarer) stor økonomisk betydning. I dag er mange yngre menn arbeidsmigranter.

Faktaboks

Uttale
mae ˈenga

Mae er organisert i lokaliserte, jordeiende ættelinjegrupper som regner slekt på farssiden. Konflikter gruppene imellom, og mellom mae og andre folk, fører ofte til væpnet kamp. Ekteskap innenfor ættelinjegruppen er forbudt, og en mann er påbudt å gifte seg med sin avdøde brors enke (levirat). Fordi menn frykter kvinners menstruasjon, bor kvinner og menn atskilt: En kvinne og hennes barn bor for seg, mens 7–8 nært beslektede menn gjerne holder sammen i mannshus.

Den første vestlige kontakten fant sted i 1930, og misjonærer ankom i 1948. Tross misjonærenes tilsynelatende suksess er rituelt liv fremdeles preget av animisme og forfedrekult, og magi er en del av dagliglivet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg