Lov om tilskudd til visse private virksomheter med offentlig tjenestepensjonsordning er en norsk lov som etablerer en statlig tilskuddsordning for private virksomheter som har levert lovpålagte spesialisthelsetjenester og statlige barneverntjenester. Tilskuddene skal kompensere for kostnader virksomhetene har i forbindelse med offentlige tjenestepensjonsordninger.

Faktaboks

Fullt navn
lov om tilskudd til visse private virksomheter med offentlig tjenestepensjonsordning
Kortnavn
Lov om tilskudd til visse private virksomheter med offentlig tjenestepensjonsordning
Trådt i kraft
01.03.2019
Lovdata-ID
NL/lov/2019-03-01-3

På 1960- og 1970-tallet ble mange ideelle organisasjoner integrert i offentlige helsetjenester, og organisasjonene ble underlagt offentlige budsjetter. I den forbindelse fikk de ansatte i organisasjonene samme pensjonsrettigheter som i det offentlige. Relasjonen mellom de ideelle organisasjonene og det offentlige endret seg på 2000-tallet, da man gikk vekk fra en slik integrering og over til å heller sette tjenestene på anbud.

Selv om de ideelle organisasjonene ikke lengre var integrert i det offentlige, hadde de betydelige pensjonskostnader i forbindelse med de rettighetene arbeidstakerne hadde opptjent under det tidligere systemet. Slike kostnader kalles historiske pensjonskostnader, og skapte utfordringer for de ideelle organisasjonene. Siden kostnadene stammer fra en tid der staten var ansvarlig, ble det ansett rimelig at staten skulle gi tilskudd for å hjelpe til med disse utfordringene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg