storlire
storlire (Puffinus gravis)
Av /Encyclopedia of Life.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Lirer er en gruppe fugler i stormfuglfamilien. Den omfatter tre slekter: Puffinus, Ardenna og Calonectris, som er utbredt over alle verdenshav, men med flest arter på den sørlige halvkule.

Faktaboks

Også kjent som
Puffinini

Sammen med petrellene utgjør lirene familien Procellariidae. De siste årene har ny forskning endret vår forståelse for slektsforhold og arter i denne komplekse familien.

Lirene omfatter totalt omtrent 32 arter. I norske farvann er følgende kjent:

Det er ikke funnet indikasjoner på hekking i Norge.

Levevis

Lirene tilbringer det meste av livet ute over storhavet. De kommer bare til land for å hekke. Mange av artene trekker regelmessig over ekvator.

Beskrivelse

Lirene ser ut omtrent som mindre og mørkere albatrosser. Størrelsen varierer, men dvergliren er bare omtrent 25 cm lang. Alle artene har fjærdrakter som er mer eller mindre brune, grå eller begge deler. De fleste artene har lysere undersider men noen er helmørke. Hann og hunn er like.

Som hos alle stormfugler munner neseborene ut i hvert sitt rør oppå nebbryggen. Det antas at lirene har svært god luktesans, og at de bruker denne aktivt både for å finne mat ute på havet og for å finne fram til sitt eget reir i hekkekoloniene. Sistnevnte funksjon er veldig nyttig ettersom mange arter besøker hekkeplassen bare i stummende mørke.

Hekking

Mange arter hekker i underjordiske hulrom som de graver ut eller forstørrer sjøl. Dette greier de helt fint selv om både det relativt spinkle nebbet og føttene med svømmehud ser uegnet ut som graveredskap. De kan også ta i bruk bergsprekker, hulrom i steinur eller kaninhull. Fuglene er for det meste tause på havet, men rundt hekkekoloniene har de en rekke lyder. Hos noen arter synger paret duetter sammen nede i hulen sin, vanligvis etter mørkets frambrudd eller før det lysner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg